Zestig techbedrijven van eigen bodem te gast in Antwerpen
SuperNova Tech Fair: technologisch walhalla
Het Eilandje in Antwerpen is eind september het toneel van de eerste SuperNova Tech Fair: een vierdaagse interactieve technologiebeurs om u tegen te zeggen. Een paar dozijn vermaarde (inter)nationale bedrijven en kenniscentrum imec spreken er open over concrete technologische oplossingen en de kenniseconomie van morgen, net als een illuster rijtje innovatieve snelgroeiers zoals Teamleader, Robovision en Showpad. Curatoren IoT.be en B-Hive nodigen ook de absolute top uit de sectoren van de financiële technologie en het ‘Internet of Things’ uit.
De SuperNova Tech Fair is één van de vijf pilaren van het overkoepelende SuperNova Festival, een initiatief van Flanders DC en Scale-Ups.eu met de steun van de Vlaamse overheid. Early Bird-tickets kun je nu al op de kop tikken via www.supernovafest.eu.
Technologische clusters over industriën en afdelingen heen
Er komen een waaier aan brandend actuele technologische clusters aan bod tijdens de SuperNova Tech Fair. En elk van die negen kan de huidige traditionele industriën of bedrijfsafdelingen op zijn kop zetten. Tijdens de technologiebeurs kom je te weten hoe processen als 3D-printen, artificiële intelligentie, big data, machinaal leren, industrieel internet, het Internet of Things; sectoren als Fast Moving Consumables (FMC), innovatieve dienstverlening, gezondheid en welzijn, gaming, ontspanning en vrije tijd; en afdelingen als financiën, boekhouden, verzekeringen en marketingcommunicatie van de toekomst er zullen uit zien.
Hieronder alvast een greep uit de gamechangers die mee de wereld van morgen programmeren en hun impactvolle oplossingen zullen tonen tijdens de SuperNova Tech Fair.
Artificiële intelligentie: een match met élke sector
Het Gentse Robovision is pionier in het opleiden van robots, en is ondertussen internationaal gerenommeerd in artificiële intelligentie (AI) in de landbouw – waar het marktleider is – productie en media en veiligheid. In die drie takken voeden ze machines en computers met voorbeelden van planten, verpakkingen en menselijke gezichten, zodat die op termijn volledig zelfstandig kunnen functioneren en nieuwe zaken herkennen. Onder andere de Volkswagen Group, Pepsico en de Nederlandse overheid kwamen al aankloppen. Vorig jaar tekende ondertekende CEO Jonathan Berte samen met Elon Musk een open brief aan de VN voor een verbod op killer-drones, uitgerust met artificiële intelligentie.
Ook AI4Things gebruikt zelflerende technologiën, en heeft een resem smart city oplossingen rond hygiëne en alarmering, helpende robots voor plantentelers, bestrijding van ongedierte en performantie in industriële processen. TrendMiner is dan weer een spin-off van de KUL die software ontwikkelt die op eigen houtje analytische inzichten oplevert aan bijna de helft van de top 50 chemische bedrijven ter wereld. Hun AI-analyses leiden tot een efficiënter energiegebruik en een daling van operationale kosten en veiligheidsrisico’s. Last but not least brengt Hexalina via AI de interacties tussen en interesses van stakeholders op platformen waar data worden verzameld of advertenties getoond in kaart. Zo overstijgt het de klassieke Net Promotor Score en toont het de reputatie en relevante bijdrages van alle leden op die platformen.
Toekomst van het Internet of Things is aan de start-ups
Er is weinig dat je de amper 30-jarige CEO van Rombit nog moet leren over het Internet of Things. Jorik Rombouts stampte met zijn team al The Brokery – een hub waar makelaars en notarissen schattingsverslagen en plaatsbeschrijvingen maken – softwareinnovaties om verplichte aanwezigheidsregistraties op bouwwerven te laten vlotten, en ‘slimme’ parkeerborden uit de grond. Met een klantenportfolio als Total, Colruyt en Stad Antwerpen gaat het hard voor Rombit. Verder rijfde het Sint-Niklase Newtec in 2015 al de ‘Factory of the Future’-award binnen. Als wereldspeler en marktleider op vlak van satellietcommunicatie, levert het producten en technologiën aan televisieomroepen, telecommunicatiediensten en satellietoperatoren.
Financiële software in een modern jasje
Met als doel de bedrijfssoftwaresystemen van financiële instellingen en de applicaties voor de eindgebruiker beter aan elkaar te lijmen doet The Glue zijn naam alle eer aan. Hun applicatie komt tegemoet aan de verouderde IT-infrastructuur en verdeling van data over afdelingen, waardoor banken en verzekeraars nu hun diensten zowel via websites als een applicatie kunnen aanbieden. Itineris zag het levenslicht in 2003 en levert software waarmee water- en energiebedrijven als Gazprom Energy, GDF Suez en Eneco hun meteropname en facturatie kunnen beheren.
imec & TTO Flanders: at your service
Als innovatieve dienstverlener met 3.500 onderzoekers is imec het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie. Van kankercellen opsporen tot software voor zelfrijdende auto’s ontwikkelen: imec’s nanotechnologie doet het. Begin mei organiseerde imec nog de Techpeditie, een pop-up expo die een uniek inzicht biedt in hoe technologie onder andere de gezondheidssector, mobiliteit en infotainment opkrikt, en zo jouw leven beïnvloedt. De Techpeditie zal ook aanwezg zijn op de SuperNova Tech Fair. Ook aanwezig is TTO Flanders (Technology Transfer Offices), een initiatief van de vijf Vlaamse universiteiten dat academische kennis en technologiën tot op de werkvloer van private en publieke partners brengt.
Gent als Silicon Valley van de MarCom
De Gentse prenicorn Showpad is showing off. Vlaanderen’s best bekende scaler scoort massaal met een digitaal platform voor verkopers en marketeers. Het haalde het eerste kwartaal van 2018 20 miljoen euro op, heeft ruim 1.000 klanten waaronder kanjers als Audi, BASF en Johnson & Johnson, en heeft met medeoprichter Pieterjan Bouten een genomineerde voor Entrepreneur of the Year in de rangen. Vorig jaar werden ze derde in de Deloitte's Technology Fast 50, de award voor het snelst groeiende techbedrijf in België. De winnaar? Hun Gentse buren van Teamleader, die in vier jaar hun omzet zagen stijgen met 2.097 procent. Nee, geen tikfout. Hun handig platform dat klantrelatiebeheer, facturatie en projectmanagement onder één digitaal dak brengt, scheert gewoon zeer hoge toppen. Ook Dropsolid is van de partij op de Tech Fair. Voor klanten als Bellewaerde Park, TVH en de Belgische Nationale Bank voorzien ze een contentplatform voor hun marketing- en IT-teams. De software van internationale snelgroeier Spott tenslotte herkent objecten in video’s en voegt extra info aan die objecten toe. Concreet konden kijkers zo al de kleren van de cast van Thuis kopen. Spott krijgt hulp van Microsoft en werkte al samen met Medialaan, de VRT en 20th Century Fox.
Early Bird-tickets nu verkrijgbaar
Eind september worden op de SuperNova Tech Fair door techgiganten en opkomende spelers concrete oplossingen rond het internet der dingen, artificiële intelligentie en digitale marketingcommunicatie van de toekomst voorgesteld. De SuperNova Tech Fair is bovendien maar één van de vijf pijlers die het SuperNova festival rijk is. Een uitgelezen kans om geïnspireerd te raken en inzichten op te doen van succesvolle ondernemers van over de hele wereld.
In de komende weken zullen nog meer namen van bedrijven worden aangekondigd op https://www.supernovafest.eu/tech-fair/.
De verkoop voor het SuperNova Festival is nu gestart en Early Bird-tickets zijn beschikbaar op www.supernovafest.eu/tickets.
Meer informatie vind je op www.supernovafest.eu.
SuperNova wordt georganiseerd door Flanders DC, Scale-Ups.eu en EWI. Het wordt mede georganiseerd door de Stad Antwerpen en Barco en trots ondersteund door partners Belfius, Cronos, DC Network, EY, FIT, Gimv, imec, KBC, Haven van Antwerpen, BVA, Cresco en Showpad.