Wonen: jonge Belgen willen investeren in een eigen woning én willen flexibiliteit

Ethias onthult onderzoeksresultaten over het woongedrag van de Belg ​ ​ ​ ​ • de liefdesperikelen van de Belgen blijken de grote schuldige voor de verbreking van huurovereenkomsten ​ • vier pas afgestudeerden op tien wonen bij mama en papa om te sparen voor een eigen woning ​ • een verhuis in België betekent gemiddeld 37 verhuisdozen, 4 à 5 behulpzame vrienden en… 15 pintjes achter de kiezen.

September is niet alleen de maand waarin studenten het ouderlijke nest weer inruilen voor hun geliefde kot, veel jongeren bemachtigen ook hun eerste job. Deze maand, die in het teken staat van een nieuw begin, is ook de maand van de verhuizingen. Samen met Ipsos onderzocht Ethias daarom de gewoonten van de Belgen op het vlak van wonen. Hoewel de Belg nog steeds een baksteen in zijn maag heeft, vereisen de wendingen in zijn liefdesleven de nodige woonflexibiliteit…

De generatie Hotel Mama: sparen om te investeren

Vier pas afgestudeerde jongeren op tien (43,09 procent) zeggen nog ‘thuis’ te wonen: het ouderlijke nest scoort duidelijk heel hoog bij Belgen tussen 18 en 24 jaar. En wel om deze simpele reden: ze slaan het huurstadium over om te kunnen sparen voor de aankoop van een eigen woning.

De nestplakkers tot 24 jaar kunnen zo een derde van hun inkomen sparen dat anders naar de huur zou gaan: gemiddeld 609 euro.

Zijn de woningkeuzes van de jongere generatie dan puur rationeel? Dat is wat kort door de bocht. Het is de liefde die jongeren het vaakst aanzet om te verhuizen.

Jonge huurders verhuizen vaak eerder dan voorzien

Als we jongeren die op eigen benen staan onder de loep nemen, valt op dat 25- tot 35-jarigen het vaakst huren en gemiddeld ook om de drie jaar van woning veranderen. De jongere groep van 18- tot 24-jarigen heeft nog meer nood aan flexibiliteit: zij verhuizen gemiddeld om de twee jaar, dat is vaker dan alle andere leeftijdscategorieën.

De liefdesperikelen van de jonge Belgen blijken hier voor iets tussen te zitten. Zo’n 30 procent van de 18- tot 24-jarigen geeft aan te verhuizen uit liefde, tegenover 26 procent van de 25- tot 34-jarigen en slechts 25 procent van de 34-plussers.

Bovendien gebeuren die woningwissels vaak eerder dan gepland! Vier op de tien respondenten, zowel de jongste als de minder jonge, zetten hun huurovereenkomst voortijdig stop. Bij de huurders tot 24 jaar is die trend nog meer uitgesproken: bijna één op twee (47 procent) verbreekt de huurovereenkomst voortijdig. Relatiebreuken of het begin van een nieuwe relatie is de tweede meest voorkomende reden voor een voortijdige stopzetting (20 procent), gevolgd door de wens voor een grotere woonplaats (14 procent) en de wens om te investeren in een eigendom (47 procent).

Woningverzekering: niet louter formaliteit

Een woningverzekering is meestal een contractuele verplichting opgelegd door de verhuurder, maar de huurder doet er goed aan een formule te kiezen die niet enkel voldoet aan het contract maar ook is afgestemd op zijn persoonlijke situatie en behoefte aan flexibiliteit.

Er zijn tal van redenen die huurders aanzetten om hun huurovereenkomst voortijdig stop te zetten.Veel daarvan hebben ze niet zelf in de hand. Maar wanneer hij het huurcontract binnen de eerste 3 jaar verbreekt is de huurder de verhuurder een wederverhuringsvergoeding verschuldigd. In haar streven haar aanbod zo goed mogelijk te doen aansluiten op de noden van huurders, en zeker jonge huurders, heeft Ethias voor dit soort situaties een specifieke formule ontwikkeld:

“Bij Ethias hebben we gemerkt dat flexibiliteit heel belangrijk is voor huurders, zeker als ze jong zijn. De tijden zijn veranderd, en de verzekering moet zich zo goed mogelijk aanpassen aan de behoeften van de verzekerden. Wij bieden al verschillende jaren uiteenlopende formules aan specifiek voor jongeren, een categorie van verzekerden die vaak in de kou bleef staan. Onze huurdersverzekering dekt daarom de wederverhuringsvergoeding bij ontslag, scheiding of stopzetting van wettelijk samenwonen”, legt Benoit Danse uit, Head of Product Management Non Life Retail bij Ethias.

Naast de dekking van de wederverhuringsvergoeding, exclusief bij Ethias, biedt de huurdersverzekering voordelen zoals dekking van de huurdersaansprakelijkheid voor schade aan het gebouw, van bepaalde accidenteel veroorzaakte schade aan de inhoud van de woning, 24 uur per dag bijstand in geval van schade en juridische bijstand. De huurdersverzekering van Ethias, een van de voordeligste op de markt, kost € 12,30 per maand. Indien de huurder enkel zijn huurdersaansprakelijkheid verzekert, kan dat zelfs al voor slechts € 5,80 per maand.

Meer cijfers over de gewoonten van de Belgen op het vlak van wonen vindt u in het bijgaande overzicht.

 

###

 

Over het onderzoek

Dit onderzoek liep van 20 juli 2016 tot 3 augustus 2016 in samenwerking met Ipsos.  Een representatief staal van 900 Belgen tussen 18 en 65 jaar werd ondervraagd. De resultaten van de enquête zijn gebaseerd op interviews met een duur van 9 minuten per respondent.

Over Ethias

Ethias, verzekeraar Leven en Niet-Leven, engageert zich voor een wederzijds vruchtbare vertrouwensrelatie met haar partners van de openbare diensten en hun personeelsleden, met de ondernemingen en met de particulieren die hun vertrouwen in haar stellen. Ethias zet zich in om al haar cliënten eersterangsproducten en -diensten aan te bieden met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor het garanderen van een duurzame rentabiliteit, met respect voor haar fundamentele waarden van menselijkheid, ethiek, engagement en nabijheid.

Ethias_Belgen-_-wonen_Infographic.indd

INDD - 5.9 Mb

Ethias_Infographic_NL.pdf

PDF - 129 Kb

Persbericht_Ethias---Belgen-_-woning.pdf

PDF - 219 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels