Viessmann wijst op Batibouw 2015 de weg naar een duurzame toekomst
Klimaatspecialist zet oplossingen die haalbaar én hernieuwbaar zijn in de kijker
Persdossier Viessmann – Batibouw 2015: Hal 12 – Stand 117
- Vitovolt 300, fotovoltaïsche zonnepanelen voor eigen stroomproductie met een rendementsgarantie van vijfentwintig jaar.
- Vitocal 161-A, een efficiënte en stille warmtepomp, ideaal voor de vervanging van energieverslindende elektrische warmwaterboilers.
- Vitosol vier m² zonneboilerpakket voor een efficiënte en duurzame aanmaak van sanitair warm water.
- Vitoligno 300-H, een volautomatische biomassaketel voor appartementsgebouwen, scholen, hotels, rusthuizen en bedrijven.
Efficiënt omgaan met hernieuwbare energie om een comfortabel klimaat in huis te creëren, is de grootste uitdaging voor bouwers en verbouwers in 2015. De nieuwe wetgeving rond EPB[1], ERP en energielabels[2] zorgt ervoor dat de klassieke klimaatoplossingen niet langer volstaan. Viessmann is overtuigd dat hernieuwbare hybride combinaties een duurzame toekomst garanderen. Op Batibouw pakt Viessmann als specialist in hybride producten uit met een totaalpakket aan duurzame innovaties. Consumenten kunnen elke Viessmann warmtepomp of condensatieketel combineren met een zonneboiler voor warm water of PV zonnepanelen voor stroomproductie.
“Viessmann wil op Batibouw de weg wijzen naar een hernieuwbare toekomst”, zegt Patrick O, algemeen directeur van Viessmann Belgium.
Combinaties van verschillende klimaatoplossingen
Viessmann presenteert dit jaar zijn producten op Batibouw in verschillende hybride combinaties. “Zo kunnen bouwers en verbouwers kiezen welke combinatie het hoogste rendement levert voor hun persoonlijke situatie”, zegt Patrick O. Dat de elektriciteitsprijzen in 2015 zullen stijgen, staat vast. Het is daarom bijzonder interessant te investeren in zonnepanelen. Viessmann biedt als betrouwbare partner een rendementsgarantie van vijfentwintig jaar. De warmtepompen van Viessmann zijn speciaal ontworpen om bij voorkeur de zelf opgewekte stroom te verbruiken.
Ook de nieuwe EPB-wetgeving vormt een grote uitdaging. Sinds 1 januari 2015 moet elke nieuwbouwwoning een deel van zijn energie uit hernieuwbare oplossingen halen. De eenvoudigste manier voor bouwers om hieraan te voldoen is het Vitosol vier m² zonneboilerpakket. Viessmann ontwikkelde dit pakket omdat het eenvoudig te combineren is met zijn condensatieketels. Consumenten kunnen zo tot zestig procent energie voor de aanmaak van warm water besparen. Maar een condensatieketel kan ook gecombineerd worden met een warmtepompboiler. Consumenten die voor deze optie kiezen combineren de efficiënte aanmaak van warmte uit gas of stookolie met de hernieuwbare energie uit de lucht voor de aanmaak van warm water. Tenslotte biedt Viessmann de mogelijkheid om thuis zelf stroom en warmte te produceren met de Vitotwin microwarmtekrachtkoppeling. Het is een eigen, kleine energiecentrale.
Hout is de natuurlijkste brandstof ter wereld
Dat Viessmann een totaalpakket van duurzame klimaatoplossingen aanbiedt, bewijst het met de nieuwe Vitoligno 300-H, een volautomatische biomassaketel op houtsnippers of pellets die zich kenmerkt door een uitermate hoog gebruiksgemak. Hout is de natuurlijkste brandstof ter wereld en quasi CO2-neutraal.
“Consumenten die kiezen voor een verwarmingssysteem op hout, kiezen resoluut voor een duurzame toekomst”, aldus Patrick O.
Hout is slechts één van de mogelijkheden voor een duurzamere toekomst. Via een warmtepomp of zonneboiler kunnen consumenten tot zestig procent energie besparen. Zo garandeert de Vitocal 161-A, een zuinige warmtepomp, de efficiënte aanmaak van sanitair warm water voor bad en douche op basis van de circulatielucht in de woning of de afvoerlucht van de badkamer en de keuken.
Condensatieketel wordt de standaard in 2015
De condensatieketel blijft koning onder de duurzame klimaatoplossingen. Vanaf 26 september 2015 moeten verwarmingstoestellen die in de markt gebracht worden, voldoen aan de Europese ERP-richtlijn. Die heeft de Europese Commissie in het leven geroepen om het energieverbruik in Europa te doen dalen. Deze beslissing past in de 20/20/20-strategie die bedoeld is om twintig procent minder energie te verbruiken tegen 2020. Concreet zullen verouderde, energieverslindende verwarmingsketels niet meer in de handel gebracht worden.
“Een condensatieketel verbruikt tot vijfendertig procent minder brandstof dan een oude klassieke ketel”, zegt Patrick O.
NIEUWIGHEID 2015
Viessmann lanceert op Batibouw 2015 de Vitoligno 300-H, een volautomatische biomassaketel met pellets of houtsnippers.
Hout is de natuurlijkste brandstof ter wereld en vormt een goed alternatief voor verwarmen met olie of gas. Verwarmen met hout is quasi CO2-neutraal, aangezien een boom evenveel CO2 heeft omgezet in zijn leven als er vrijkomt bij de verbranding ervan. Daarom ontwikkelde Viessmann een volautomatische biomassaketel op pellets en houtsnippers.
De Vitoligno 300-H verwijdert automatisch de vrijgekomen assen uit de warmtewisselaar en het schuifrooster. Tel daarbij de verticale plaatsing van de warmtewisselaar die ervoor zorgt dat de assen onderaan in de asbak worden opgevangen, waardoor de Vitoligno 300-H uitermate gebruiksvriendelijk is en een minimaal onderhoud vraagt.
De Vitoligno 300-H biomassaketel van Viessmann is geschikt om appartementsgebouwen, scholen, hotels, rusthuizen of bedrijven te verwarmen en heeft een vermogen van 80 of 101 kW.
Het systeem past naargelang de warmtebehoefte zijn vermogen automatisch aan. De uitstoot is laag en het energieverbruik efficiënt. De Vitoligno 300-H van Viessmann is rechtstreeks te combineren met een zonne-installatie, een warmwaterboiler en meerdere verwarmingskringen.
De Vitoligno 300-H is beschikbaar vanaf 15.172 euro, exclusief installatie en btw.
Voor wie een haalbare en hernieuwbare klimaatoplossing wil installeren zet Viessmann op Batibouw drie producten in de kijker. Deze zijn te combineren met het gamma aan uiterst efficiënte condensatieketels en warmtepompen.
1. Vitocal 161-A, een efficiënte en stille warmtepomp voor de aanmaak van warm water voor bad en douche
Viessmann zet met zijn warmtepomp, de Vitocal 161-A, een hoge standaard voor de efficiënte aanmaak van warm water voor bad en douche. “Het is de ideale oplossing voor woningen die uitgerust zijn met zonnepanelen en waarvan de productie van elektriciteit het verbruik overtreft”, aldus Niels Vermylen, marketing- en communicatiemanager bij Viessmann.
Een hoge energie-efficiëntie, hoge warmwatertemperaturen en een stille werking zijn slechts enkele troeven van de Vitocal 161-A. Als warmtebron gebruikt het toestel ofwel de circulatielucht binnen het gebouw, ofwel de afvoerlucht van badkamer en keuken. De Vitocal 161-A kan gecombineerd worden met thermische zonnecollectoren, zodat het toestel ook als zonneboiler kan werken.
De Vitocal 161-A is een compacte energieoplossing die alle eigenschappen heeft om efficiënt warm water aan te maken met een minimaal gebruik aan ruimte. De warmtepomp beschikt over een inhoud van driehonderd liter en een geïntegreerd, gemakkelijk te gebruiken bedieningspaneel.
De Vitocal 161-A is eenvoudig te installeren omdat hij volledig geassembleerd wordt geleverd en meteen klaar is om ingeplugd te worden. Na de eenvoudige installatie, het verbinden van de waterleidingen en het aansluiten van het systeem met een standaard 230 V stopcontact is de Vitocal 161-A klaar voor gebruik.
De Vitocal 161-A is beschikbaar vanaf 2.190 euro, exclusief installatie en bt
2. Vitovolt 300, fotovoltaïsche zonnepanelen van een betrouwbare partner en een gegarandeerd rendement
In 2015 zullen de elektriciteitsprijzen stijgen. Het moment voor consumenten om er niet langer afhankelijk van te zijn. Door te investeren in de Vitovolt 300 zonnepanelen van Viessmann kiezen consumenten voor een krachtige en aantrekkelijke oplossing voor de aanmaak van elektriciteit.
De Vitovolt 300 zonnepanelen zijn verkrijgbaar in twee modules. De polykristallijne module met zestig cellen heeft een vermogen van 260Wp. De monokristallijne modules hebben een vermogen van 270Wp.
Met de Vitovolt 300 modules kiezen consumenten voor compromisloze kwaliteit. Ze zijn geschikt voor een- en meergezinswoningen, maar ook voor bedrijven en fabrieken. De fotovoltaïsche panelen onderscheiden zich door hun aantrekkelijke vormgeving. Ze zijn voorzien van een zwart frame en folie die een maximale opbrengst garanderen.
De Vitovolt 300 fotovoltaïsche panelen van Viessmann leveren 4.000 kWh per jaar en zijn beschikbaar vanaf € 6.000 euro, exclusief btw en inclusief installatie.
3. Vier m2 zonneboilerpakket
- 2 Vitosol 200-F zonnecollectoren
- 1 Vitocell 100-B/-W zonneboiler
Wie de stap wil maken naar hernieuwbare energievoorziening voor sanitair warm water is uitstekend gebaat met het vier m2 zonneboilerpakket van Viessmann. Het pakket bevat twee vlakke Vitosol 200-F collectoren en een Vitocell 100-B/-W zonneboiler. Deze technologie maakt efficiënt gebruik van zonne-energie en voorziet eengezinswoningen van sanitair warm water. Zowel economisch als ecologisch is dit pakket de ideale oplossing voor sanitair warm water.
Het vier m2 zonneboilerpakket van Viessmann is geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. De perfect op elkaar afgestemde componenten garanderen een eenvoudige en snelle installatie. Bij inbouw in het dak kunnen de collectoren rechtstreeks op de dakconstructie worden bevestigd.
De ingebouwde boiler heeft een capaciteit van tweehonderdvijftig liter en biedt een hoog warmwatercomfort door de snelle, gelijkmatige opwarming via grote verwarmingsspiralen. Het toestel is bijzonder goed geïsoleerd, waardoor het warmteverlies minimaal is.
Het zonneboilerpakket van Viessmann is verkrijgbaar vanaf 2.621 euro, exclusief installatie en btw.
Naast deze drie klimaatoplossingen zet Viessmann op Batibouw zijn gamma warmtepompen en condensatieketels in de kijker.
- Warmtepompen:
- Vitocal 300-A
- Vitocal 300-G
De Vitocal-warmtepompen van Viessmann voorzien warm water voor de centrale verwarming en het sanitair en zijn geschikt voor nieuwbouw- én renovatieprojecten.
Een warmtepomp is het best te vergelijken met een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt de warmte van binnen naar buiten geleid terwijl een warmtepomp de warmte uit de lucht en de grond via het verwarmingssysteem naar de leefruimtes leidt. De temperatuur in de grond is het hele jaar door constant, onafhankelijk van de buitentemperatuur. De warmtepompen van Viessmann garanderen het hele jaar door een verwarmde of gekoelde woning. Met een warmtepomp is de consument niet langer afhankelijk van olie en gas, wat zich vertaalt in een lage energiekost.
De nieuwe Vitocal 300-A design monobloc lucht/water warmtepomp van Viessmann haalt een bijzonder hoge efficiëntie of COP[3] van 3,9 (A2/W35) en zelfs 5,0 (A7/W35). Ze is geschikt voor renovatieprojecten of voor nieuwbouw. Met 54 dB(A) is het systeem bovendien uitzonderlijk stil.
In de zomer kan de Vitocal 300-A via zijn omgekeerde werking de woning koelen en een aangenaam binnenklimaat garanderen. Smartphone- en tabletgebruikers kunnen het toestel vanop afstand bedienen.
Als geothermische warmtepomp raadt Viessmann de Vitocal 300-G aan. Consumenten hebben met deze warmtepomp de keuze tussen grondwater of de aarde als warmtebron. Door zijn efficiënte en krachtige werking levert de Vitocal 300-G een aanvoertemperatuur tot zestig graden. Het grond/watersysteem haalt een vermogen van 5,7 tot 34,4 kW. De Vitocal 300-G water/water-warmtepomp haalt een vermogen van 7,5 tot 45,2 kW.
De hermetisch afgesloten behuizing van de Vitocal 300-G zorgt ervoor dat het toestel zijn hoge rendement (COP tot 5,0 (B0/W35) en 6,6 (W10/W35)) combineert met een uiterst stille werking. De uitmuntende geluidsisolatie overtreft alle andere toestellen in dit segment. Daardoor kan de Vitocal 300-G dicht bij de leefruimte worden geïnstalleerd.
De Vitocal 300-G beschikt over een handige verwarmingstoe- en afvoer waardoor er meerdere warmtepompen kunnen worden toegevoegd aan het systeem wanneer een project een hoge verwarmingsbehoefte vereist. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in appartementsgebouwen.
De Vitocal 300-G is beschikbaar vanaf 5.933 euro, exclusief btw en installatie; de Vitocal 300-A vanaf 13.358 euro, exclusief btw en installatie.
- Condensatieketels
In 2015 wordt de condensatieketel de standaard voor verwarming in Europa. Vanaf 26 september 2015 moeten verwarmingstoestellen die in de handel worden gebracht voldoen aan de Europese ERP-richtlijn. Die heeft de Europese Commissie in het leven geroepen om het energieverbruik in Europa te doen dalen. Deze beslissing past in de 20/20/20-strategie die bedoeld is om twintig procent minder energie te verbruiken tegen 2020. Concreet zullen verouderde, energieverslindende verwarmingsketels niet meer in de handel gebracht worden.
Vandaag heeft slechts twintig procent van de Belgische bevolking een condenserende ketel. Een dergelijk systeem verbruikt tot vijfendertig procent minder brandstof dan een oude klassieke ketel. Dat kan omdat een condensatieketel van Viessmann een rendement van achtennegentig procent garandeert en de warmte van de verbrandingsgassen opnieuw gebruikt.
De condensatieketels van Viessmann zijn uitzonderlijk stil en hebben een nominaal vermogen van 1,9 tot 60 kW en meer. Viessmann heeft een gamma condenserende gaswandketels die geschikt zijn voor elke situatie binnen zowel nieuwbouw als renovatie.
Zo zijn de Vitodens 100-W en de Vitodens 200-W zeer populair bij eengezinswoningen. Deze condensatieketel is beschikbaar vanaf respectievelijk 1.555 euro en 1.910 euro, exclusief btw en installatie. De Vitodens 242-F met geïntegreerde zonneboiler is klaar om gecombineerd te worden met zonnecollectoren en is te verkrijgen vanaf 5.202 euro, exclusief installatie en btw.
[1] Energieprestatieregelgeving voor bouwers
[2] Vanaf 26 september 2015 moeten verwarmingstoestellen die in de markt gebracht worden, voldoen aan de Europese ERP-richtlijn.
[3] COP geeft de verhouding weer tussen de opgewekte “warmte-energie” en de hoeveelheid “elektrische energie”.