“Technologie voor klimaatdoelstellingen 2020 én 2050 bestaat vandaag al”

Primeur: Viessmann pakt op Batibouw uit met revolutionaire coating voor zonnecollectoren

Persdossier Viessmann – Batibouw 2016: Hal 12 – Stand 117

  • Vitosol 200-FM zonnecollectoren met revolutionaire ‘ThermProtect’-coating voor een beter rendement, beveiliging en een langere levensduur
  • Vitolacaldens 222-F, een hybride warmtepomp met geïntegreerde condenserende olieketel.
  • Vitodens 100/111-W condensatieketels met intuïtief LCD aanraakscherm

“Investeer in zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen", sprak Vlaams Minister-President Geert Bourgeois onlangs tijdens zijn oproep voor een Vlaamse klimaattop. Tegen 2020 moet België 18 procent energie-efficiënter worden. Om die doelstellingen te halen is het noodzakelijk dat milieubewegingen, overheden, het bedrijfsleven en de academische wereld samenwerken. Viessmann benadrukt op Batibouw dat de technologie om de klimaatdoelstellingen van 2020 – en zelfs 2050 – te halen, vandaag al bestaat.

“De zon levert in één uur evenveel energie als de wereldwijde bevolking in een heel jaar verbruikt”, zegt Patrick O, CEO van Viessmann Belgium. “Toch heeft de meerderheid van de Belgische gezinnen een verouderde verwarmingsketel in zijn berging staan.”

Op Batibouw positioneert Viessmann zich naar jaarlijkse gewoonte als totaalaanbieder van duurzame klimaatoplossingen. En dat is nodig.

“Consumenten beseffen dat ze bewuster met energie moeten omgaan, maar hun verbruik blijft gebaseerd op verouderde technologie”, aldus Patrick O.

Viessmann pakt uit met revolutionaire coating voor zonnecollectoren

Viessmann pakt op Batibouw uit met een primeur. Samen met de universiteit van Nancy ontwikkelde het bedrijf de revolutionaire ThermProtect-coating voor zonnecollectoren. Met deze gepatenteerde technologie neutraliseert Viessmann een vervelend neveneffect dat tot voor kort eigen was aan zonnecollectoren. Wanneer een zonneboiler via de collectoren de gewenste doeltemperatuur bereikt, schakelt een klassiek zonnesysteem de boiler van het circuit. De zon kan je echter niet aan of uitschakelen zoals een condenserende gasketel. Bijgevolg blijft de zon schijnen op de collectoren waardoor ze gloeiend heet worden. De vloeistof in de collectoren verandert in stoom, wat een negatieve impact heeft op de levensduur en het rendement van het systeem. De nieuwe ThermProtect-coating van Viessmann vermijdt oververhitting en stoomvorming in de collectoren. De nieuwe Vitosol 200-FM zonnecollectoren bieden dankzij de ThermProtect-coating het hoogste rendement op de markt (82,8%), een betere beveiliging en een langere levensduur.

Een oude olieketel vervangen

Vijftig procent van de energie die we verbruiken gaat naar warmte. Heel wat gezinnen verwarmen hun huizen nog met een verouderde, energieverslindende stookolieketel. Voor consumenten die een oud verwarmingssysteem op olie willen vervangen, stelt Viessmann op Batibouw de Vitolacaldens 222-F voor, een hybride combinatie dat een warmtepomp, condenserende olieketel en een boiler van honderd liter voor sanitair warm water omvat.

De Vitolacaldens 222-F levert een vermogen tot 10 kW via de warmtepomp en tot 23,5 kW via de condenserende olieketel. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en levert temperaturen tot 55°C. De condenserende olieketel werkt nauwgezet samen met de warmtepomp en treedt in werking van zodra er extra warmtebehoefte is.

Condensatieketel blijft eenvoudigste stap naar een energiezuinige toekomst

Sinds september 2015 moeten nieuwe verwarmingstoestellen in lijn zijn met de Europese ERP-richtlijn. Verouderde, energieverslindende verwarmingsketels mogen niet langer verkocht worden. Hiermee wil de Europese Commissie een nieuwe standaard zetten in duurzaam energieverbruik.

“Het installeren van een condensatieketel is voor consumenten de eenvoudigste oplossing om energiezuinig te verwarmen”, zegt Patrick O.

Een condenserende gaswandketel verbruikt tot vijfendertig procent minder energie dan een oude, klassieke ketel. De nieuwe Vitodens 100 en 111-W condensatieketels met LCD aanraakscherm van Viessmann zijn buitengewoon compacte toestellen en kunnen gemakkelijk in de woonruimte of in een nis in de badkamer of berging tegen de wand worden gemonteerd.

 

NIEUWIGHEID 2016

  • Viessmann ThermProtect-coating voor Vitosol 200-FM zonnecollectoren

Één van de populairste oplossingen om een bestaande woning energiezuinig te maken is het installeren van een zonneboiler. Consumenten kunnen met de warme van de zon tot zestig procent van de energie voor de aanmaak van warm water besparen.

Tot voor kort kenden zonnecollectoren een vervelend neveneffect. Wanneer de boiler via de zonnecollectoren de gewenste doeltemperatuur bereikt, schakelt het systeem de boiler van het circuit. De zon kan je echter niet aan of uitschakelen zoals een gaskraan. Bijgevolg blijft de zon schijnen op de collectoren waardoor ze gloeiend heet worden. De vloeistof in de collectoren verandert in stoom, wat een negatieve impact heeft op de levensduur en rendement van het systeem.

Doordat er geen vloeistof meer aanwezig is in de collectoren, draagt het systeem geen warmte meer over. Dit fenomeen wordt aangeduid met de term ‘stagnatie’.

Om het probleem van stagnatie in zonnecollectoren tegen te gaan, ontwikkelde het zonne-expertisecentrum van Viessmann in Faulquemont in samenwerking met de universiteit van Nancy de ThermProtect-coating. Deze revolutionaire coating vermijdt oververhitting en stoomvorming in de nieuwe Vitosol 200-FM zonnecollectoren. Daarmee garandeert Viessmann een langere levensduur, een beter rendement en dito beveiliging van zijn zonnetechnologie. De collectoren behalen met 82,8 procent het hoogst mogelijke rendement dat vandaag beschikbaar is op de markt. Dankzij de ThermProtect-technologie vereisen de zonnecollectoren niet langer een noodkoeling of opstarttijd.

De Vitosol 200-FM zonnecollectoren met ThermProtect-coating van Viessmann zijn beschikbaar vanaf € 3.567 euro, excl. btw[1].

Verder zet Viessmann op Batibouw de volgende innovaties in de kijker.

Condensatieketels

  • Vitodens 111-W met aanraakscherm
  • Vitodens 100-W met aanraakscherm

Sinds september 2015 is de condensatieketel de facto standaard op het gebied van energiezuinige verwarmingsoplossingen. De Europese Commissie voerde de ERP-richtlijn in, waardoor producenten geen minder efficiënte verwarmingstoestellen meer op de markt kunnen brengen.  Een condenserende gaswandketel verbruikt tot vijfendertig procent minder energie dan een oude, klassieke ketel omdat hij ook de warmte uit de rookgassen benut. Dat is beter voor het milieu en voor de portefeuille van de consument.

“Door een oude ketel te vervangen door een nieuwe condenserende gasketel, kunnen consumenten honderden euro’s per jaar besparen”, aldus Patrick O. Geen enkel spaarboekje kan tippen aan een dergelijk rendement.

De Vitodens 111-W beschikt over een roestvaststalen reservoir met een inhoud van 46 liter. De laadboiler van de Vitodens 111-W vult het reservoir voortdurend bij aan de gewenste temperatuur. Daardoor is het reservoir van 46 liter vergelijkbaar met de performantie van een klassieke warmwaterboiler van 150 liter. Sensoren zorgen ervoor dat de ingestelde temperatuur behouden blijft.

De Vitodens 100-W kenmerkt zich door zijn bijzonder compact design. Hij kan perfect in de woonruimte of nis in de badkamer of berging. Boven de wasmachine, droogautomaat of werkblad is zeker nog een plekje waar de Vitodens 100-W kan worden gemonteerd. Dankzij het handige aanraakscherm kunnen gebruikers van de Vitodens 100/111-W de temperatuur voor sanitair warm water en verwarming eenvoudig instellen.

De Vitodens 100-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 1.700 euro, excl. btw; de Vitodens 111-W vanaf 2.460 euro, excl. btw.

De condensatieketels van Viessmann zijn uitzonderlijk stil en hebben een nominaal vermogen van 1,9 tot 60 kW en meer. Viessmann heeft een gamma condenserende gaswandketels die geschikt zijn voor elke situatie binnen zowel nieuwbouw als renovatie.

Vitolacaldens 222-F

Een oude olieketel vervangen? De nieuwe hybride Vitolacaldens 222-F van Viessmann combineert een krachtige warmtepomp met een condenserende olieketel. Het is de ideale oplossing om een oud verwarmingssysteem op olie te moderniseren.

De Vitolacaldens 222-F levert met zijn compact design hernieuwbare energie in één enkel toestel. Het hart van het toestel omvat de warmtepomp, de condenserende olieketel en een boiler van honderd liter voor sanitair warm water. De externe unit omvat de compressor, verdamper, het expansieventiel en de ventilator. Deze kan zowel op de vloer als aan de muur gemonteerd worden.

De Vitolacaldens 222-F levert een vermogen tot 10 kW via de warmtepomp en tot 23,5 kW via de condenserende olieketel. De warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en levert temperaturen tot 55°C. De condenserende olieketel werkt nauwgezet samen met de warmtepomp en treedt in werking van zodra er extra warmtebehoefte is.

De gebruiker kan het toestel volgens twee opties instellen: economisch en ecologisch. Via de economische optie levert de Vitolacaldens 222-F warmte tegen een zo laag mogelijke kost; de ecologische instelling levert warmte tegen een zo laag mogelijke CO²-uitstoot. De warmtepomp neemt het grootste deel van de warmtebehoefte voor zijn rekening. Enkel in de koudste periodes is er nood aan extra warmte via de olieketel. Deze hybride combinatie van Viessmann is daarom uiterst efficiënt tegen een lage operationele kost. Gebruikers kunnen het systeem via de Vitotrol Plus app voor smartphone of tablet bedienen.

De Vitolacaldens 222-F is beschikbaar vanaf 9.200 euro, excl. btw.

Warmtepompen

  • Warmtepompen:
    • Vitocal 200-S
    • Vitocal 300-G

De Vitocal-warmtepompen van Viessmann voorzien warm water voor de centrale verwarming en het sanitair en zijn geschikt voor nieuwbouw- én renovatieprojecten. Ze halen de warmte uit de lucht of de grond en leiden die naar de leefruimtes. De warmtepompen van Viessmann verdienen zichzelf terug binnen de vijf à zeven jaar.

De nieuwe Vitocal 200-S is een split-lucht/water-warmtepomp die de warmte uit de lucht onttrekt om de woning te koelen of te verwarmen. Dit toestel is uitermate geschikt bij nieuwbouw en levert een vermogen tot 16 kW. De installateur kan het toestel eenvoudig tegen de muur monteren, wat bijzonder plaatsbesparend werkt. De buiteneenheid kan zowel staand op de vloer, op een plat dak of hangend tegen een muur worden gemonteerd.

Voor gezinnen die efficiënt willen verwarmen met een warmtepomp raadt Viessmann de Vitocal 300-G aan. Consumenten hebben met deze warmtepomp de keuze tussen grondwater of de aarde als warmtebron. Het grote voordeel van een geothermische warmtepomp is dat ze de woning gratis op een natuurlijke manier kan koelen. Vooral voor nieuwbouw is dit gegeven een groot pluspunt, aangezien er een risico op oververhitting bestaat. Door zijn efficiënte en krachtige werking levert de Vitocal 300-G een aanvoertemperatuur tot vijfenzestig graden. Het grond/watersysteem haalt een vermogen van 5,7 tot 34,4 kW. De Vitocal 300-G water/water-warmtepomp haalt een vermogen van 7,5 tot 45,2 kW.

De hermetisch afgesloten behuizing van de Vitocal 300-G zorgt ervoor dat het toestel zijn hoge rendement (COP tot 5,0 (B0/W35) en 6,6 (W10/W35)) combineert met een uiterst stille werking. De uitmuntende geluidsisolatie overtreft alle andere toestellen in dit segment. Daardoor kan de Vitocal 300-G dicht bij de leefruimte worden geïnstalleerd.

De Vitocal 300-G beschikt over een handige verwarmingstoe- en afvoer waardoor er meerdere warmtepompen kunnen worden toegevoegd aan het systeem wanneer een project een hoge verwarmingsbehoefte vereist. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in appartementsgebouwen.

De Vitocal 300-G is beschikbaar vanaf 6.547 euro, exclusief btw en installatie; de Vitocal 200-S vanaf 4.700 euro, exclusief btw en installatie.

Over Viessmann

De Viessmann Groep is een internationaal toonaangevende producent van klimaatsystemen. Het bedrijf werd in 1917 opgericht en wordt geleid door professor Martin Viessmann, de derde generatie. De groep heeft meer dan 11.400 mensen in dienst en realiseert een omzet van 2,13 miljard euro.

Met zevenentwintig productiefabrieken en met verkooporganisaties in Duitsland en vierenzeventig andere landen evenals honderdtwintig verkoopkantoren wereldwijd, is Viessmann internationaal georiënteerd. Zesenvijftig procent van de omzet realiseert het bedrijf buiten Duitsland. Viessmann Belux stelt in 2016 ruim honderdvijftig medewerkers tewerk in vier vestigingen: Zaventem, Roeselare, Welkenraedt en Steinsel (Luxemburg). Viessmann Belux realiseerde in 2015 een omzet van circa 90 miljoen euro.

    [1] Prijs voor een pakket met zonneboiler van 300 liter en 4,66 m² oppervlakte.

Persconferentie-4-02.pptx

PPTX - 6.6 Mb

Persdossier Batibouw 2016

PDF - 575 Kb

Pressfile-UZ-Brussel.pdf

PDF - 744 Kb

Adriaan Snauwaert

Project Manager, Ketchum Brussel

Niels Vermylen

Marketing & Communication Manager , Viessmann Belgium

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Neem contact op met

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels