Projectontwikkelaar Triple Living huldigt Nieuw Zuid in: ​ een nieuw, duurzaam en groen stadsdeel voor alle Antwerpenaren

• Groenste wijk van de stad met voor maar liefst 67 procent aan groenruimte ​ • Auto’s verbannen naar ondergrondse clusterparkings • Vooruitstrevend project bedacht door internationaal gerenommeerde architecten

Antwerpen – Vandaag huldigde Antwerps burgemeester Bart De Wever het Nieuw Zuid officieel in. Samen met schepen van stadsontwikkeling Rob Van de Velde plantte hij op de site achter het vlinderpaleis symbolisch de eerste boom. Projectontwikkelaar Triple Living wil met de realisatie van Nieuw Zuid een toonbeeld stellen voor duurzame stadsontwikkeling en richt zich met het project tot alle Antwerpenaren en gezinnen die zich in de havenstad willen vestigen. Volgend jaar al zullen de eerste bewoners hun intrek nemen op de site. Tegen 2028 zou het hele project finaal zijn.

Meer dan de helft van de wereldbevolking leeft in de stad. Tegen 2050 zal dit cijfer stijgen tot 80 procent. Dat is logisch, want wonen in de stad is praktisch: alle mogelijke diensten en voorzieningen bevinden zich dichtbij. Maar om de toenemende verstedelijking op te vangen zijn duurzame oplossingen nodig. Met Nieuw Zuid zet projectontwikkelaar Triple Living een nieuwe standaard voor groene stadsontwikkeling. Deze gloednieuwe Antwerpse woonwijk wordt de komende 15 jaar ontwikkeld en combineert design met duurzaamheid en groen. Bovendien gaat Triple Living voor Nieuw Zuid ook een samenwerking aan met de stad om Antwerpen tegen 2050 CO2 neutraal te krijgen.

“Het Nieuw Zuid is een duurzaam en groen woonproject voor alle Antwerpenaren. De komende jaren bouwen we 2.000 nieuwe woningen, twee scholen, twee crèches, een sporthal, een campus en een dienstencentrum. Daarnaast komen op Nieuw Zuid ook commerciële en kantoorruimten. Zo bekomen we een nieuw, levendig stadsdeel waar wonen, werken en vrije tijd hand in hand gaan”, aldus Jeff Cavens van Triple Living.

Groenste wijk van de stad met voor maar liefst 67 procent aan groenruimte

Dit nieuwe stuk Antwerpen zal veruit de groenste wijk van de stad zijn en voor maar liefst 67 procent uit groenruimten bestaan. Een cijfer dat het gemiddelde van 12 procent in het huidige Antwerpen gemakkelijk overtroeft.[1] Verder zet Triple Living in op duurzaamheid door energiezuinig te bouwen en alle gebouwen op de site te laten voldoen aan de passiefnorm (ofwel: 15 kWh/m²). Ook installeert Triple Living een warmtenet  dat voor een ecologische warmtevoorziening zorgt voor heel de wijk. Een ingreep die niet alleen voor meer comfort zorgt, maar ook beter betaalbaar is voor de consument.

[1] Nys A. 2014. ‘Rapport Natuur op wandelafstand. Heeft elke Vlaming een natuurgebied op maximum 1,6 km van zijn woning? Rapport Natuurpunt, Mechelen

Stefan Paeleman, Triple Living licht toe: “Naast groenruimten, het warmtenet en de passiefnorm, is de slimme terrasbouw een vierde belangrijke pijler die de duurzaamheid van het Nieuw Zuid accentueert. De dubbel inzetbare terrassen laten de bewoners toe om een deel van het terras zowel als binnen- en buitenruimte te gebruiken. Dit in combinatie met de grote raampartijen die zorgen voor een optimale toetreding van daglicht resulteert in een lagere energiekost. Een concept dat we ‘bigger en cheaper’ noemen.”

Tot slot streeft Nieuw Zuid ernaar om het hemelwater maximaal vast te houden. Het water kan op natuurlijke wijze in de bodem infiltreren, verdampen en opgenomen worden door de planten. Hierdoor wordt natuurlijke plantengroei gestimuleerd en creëert men een groene en waterrijke omgeving die verkoelend kan werken gedurende de zomermaanden.

Auto’s verbannen naar ondergrondse clusterparkings

Het verkeer in Nieuw Zuid wordt beperkt tot het minimum. Fietspaden en woonerven zullen het straatbeeld domineren en de auto wordt zo goed als mogelijk uit het straatbeeld verdreven. Zo voorziet Triple Living een ondergronds netwerk van clusterparkings om de auto’s van bewoners en werkenden te stallen. Nieuw Zuid haalt met deze maatregel als het ware de rust van het platteland naar de stad.

Door de hele wijk loopt slechts één binnenstraat waarlangs handelaren zich kunnen vestigen. De zijstraten zijn speelstraten of zogenaamde woonerven, die enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer.

Jeff Cavens: “Wonen in Nieuw Zuid staat voor vrij wonen zonder zorgen. Kinderen kunnen in alle rust spelen op straat zonder dat ze hierbij gevaar lopen. Door de aaneenschakeling van groenruimten voelt het aan alsof je in een groot uitgestrekt park vertoeft.”

De ligging van Nieuw Zuid is in een breder kader op zijn minst goed te noemen. De wijk bevindt zich op wandelafstand van het gekende en bruisende Antwerpse Zuid en het ligt bovendien vlakbij enkele belangrijke toegangswegen. Dat resulteert in een sterke bereikbaarheid zowel met het openbaar als met de wagen.

Een vooruitstrevend woonproject bedacht door internationaal gerenommeerde architecten

Urbanist Secchi Vigano (bekend van o.a. Park Spoor Noord en het theaterplein) ontwierp Nieuw Zuid met landschapsarchitect Bas Smets. Samen maken ze stedelijk wonen opnieuw aantrekkelijk en zetten ze een nieuwe maatstaf op het gebied van groene stadsontwikkeling.

Landschapsarchitect Bas Smets: “Het project Nieuw Zuid licht in lijn van eerdere succesverhalen zoals het Deense Orestad (Kopenhagen). Het staat voor een vooruitstrevend woonproject met een juiste balans tussen duurzaamheid, design en functionaliteit. Door de integratie van de groenstip en de renovatie van de kaaien zal Nieuw Zuid met voorsprong de meest aangename woonomgeving van de binnenstad worden.”

Ook qua architectuur zal Nieuw Zuid niet aan creativiteit en design ontbreken. Voor de realisatie van de woon- en kantoorunits gaat Triple Living in zee met grote nationale en internationale architecten en landschaps-designers. Een bewuste keuze die elke buurt een unieke uitstraling moet geven zonder aan coherentie in te boeten. Enkele bekende namen van architecten zijn: Polo Architects, Robbrecht & Daem, Archi+I / Buro II en BOB361.

Tegen september 2015 zullen de eerste bewoners van Nieuw Zuid hun intrek nemen op de site. Tegen 2028 zou het hele nieuwe stadsdeel klaar moeten zijn.

 

  • Voor meer informatie over Nieuw Zuid kan u steeds terecht bij Sven Haenen van Ketchum of op http://nieuwzuid-antwerpen.be/
  • Beelden van het project kan u bekijken en downloaden op de website met dit paswoord: S4m

Nieuw Zuid Film

MP4 - 61 Mb

Persdossier Nieuw Zuid

PDF - 2.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels