Onderzoek becijfert werkelijke kost van kroost: gemiddeld €918 per maand

Bereken met het KindKompas de impact van extra kind op jouw gezinsbudget

  • Studie bij 2.039 Vlaamse gezinnen stelt gemiddelde rechtstreekse kost van kroost vast
  • Voor het eerst wordt er in de resultaten rekening gehouden met tijdsbesteding van de ouders
  • 43% werkt minder na komst van kinderen; inbegrepen tijdkost dus cruciaal
  • Extra baby kost maandelijks bijkomend €183 aan kindkosten, €21 aan gezinskosten en €158 aan tijdkosten
  • Kroost slokt tot 38% van gezinsbudget tweeverdieners op, tot 63% voor alleenstaanden
  • Digitale tool KindKompas berekent hoeveel een kind de Vlaming in zijn specifieke situatie kost

MyFamily brengt met een grootschalig Vlaams onderzoek in samenwerking met de KU Leuven en Mama Baas, de werkelijke kost van een kroost in kaart. Naast de uitgaven direct gelinkt aan kinderen (kindkost) en gemeenschappelijke huisvestingskosten (gezinskost), werd voor het eerst ook de tijdkost – de tijd die je investeert in je kind en niet in je job – mee berekend. Vitaal, want liefst 43% van de respondenten gaf aan minder te gaan werken vanaf hun ouderschap. De bevindingen?  De gemiddelde kroost kost een gezin maandelijks rechtstreeks €918. Op basis van deze studie creëerde MyFamily het KindKompas: een handige digitale tool die voor elk gezin in zijn specifieke situatie de werkelijke kost van zijn (extra) kind(eren) berekent.

Vlaams gezin spendeert maandelijks gemiddeld 918 rechtstreeks aan zijn kinderen

Céline Englebert, woordvoerster van MyFamily: “Met deze alomvattende studie wilde MyFamily onderzoeken of het cliché dat een kind een huis kost, klopt. Daaruit blijkt dat een Vlaams gezin maandelijks gemiddeld €918 spendeert aan zijn kinderen en zo’n 1180 euro aan gezinskosten. Maar dit bedrag verschilt sterk naargelang het gezinstype, het aantal kinderen en het totale gezinsinkomen. Daarom ontwikkelden we het digitale KindKompas, een online tool die voor elk gezin berekent hoeveel hun kind(eren) werkelijk kost(en). Het KindKompas geeft gezinnen zo een financiële richtlijn met een gezinsuitbreiding of gezinswijziging in het verschiet, zoals een dochter die deze maand haar hogere studies aanvat.  

Voor het eerst in beeld: tijdkost van kinderen

Het onderzoek brengt accuraat in kaart hoeveel tijd je investeert in je kind – en berekent die tijdkost door het aantal uren te vermenigvuldigen met het gemiddeld netto uurloon van de respondent – en dat is uniek. Daarnaast berekende de studie ook de gemiddelde kindkosten zoals kledij en een smartphone en de gezinskosten van bijvoorbeeld huur.  

Wat blijkt? Bovenop de gemiddelde kindkost van 918 euro, spendeert een gezin aan een extra kind tot zijn 2,5 jaar, gemiddeld 183 euro aan kindkosten, 21 euro aan gezinskosten en 158 euro aan tijdkosten. Een kind tussen de 2,5 en 18 jaar kost een gezin 135 euro aan kindkosten en 3 euro aan gezinskosten, maar bespaart je 41 euro aan tijdkosten. Voor elk volwassen kind van 18 of ouder moet je gemiddeld 349 euro meer kindkost rekenen maar 87 euro minder aan gezinskost en liefst 259 euro minder aan tijdkosten. Baby’s en peuters brengen een hoge tijdkost met zich mee omdat ze veel zorg en aandacht vergen, de hoge kindkost bij meerderjarige kinderen is te verklaren door de inschrijvingsgelden aan hogescholen en universiteiten.

Wie het breed heeft, laat het breed hangen

Uit het onderzoek kwam ook naar voor dat een gemiddeld gezin met twee inkomens tot 38% van hun gezamenlijke budget aan hun kroost besteedt, alleenstaanden met kinderen zelfs tot 63%. Ook kwam aan het licht dat wie het breed heeft, het breed laat hangen. Als twee gezinnen identiek zijn samengesteld, maar gezin A1.000 meer verdient dan gezin B – dan zal gezin A maandelijks €374 meer besteden aan hun kroost. Namelijk €107 kindkosten meer, €136 gezinskosten en €131 tijdkosten. Tenslotte wees het onderzoek uit dat koppels met een kroost welvarender zijn dan alleenstaanden met kinderen.

Over het onderzoek: met een gedetailleerde internetenquête en campagne op sociale media werden 2.039 Vlaamse gezinnen bereikt. Alle respondenten werden bevraagd over hun socio-economische achtergrond, inkomen(s), tijdsbesteding en die van hun eventuele partner, en uitgaven – met focus op die gerelateerd aan kinderen.

Hoeveel kost jouw (toekomstig) kind?

Als je aan gezinsuitbreiding denkt of je zoon bijvoorbeeld naar de peuterklas mag, anticipeer je het liefst op het toekomstige kostenplaatje dat je kroost met zich meebrengt. Met het KindKompas van MyFamily, een unieke applicatie die op basis van jouw (gewijzigde) specifieke situatie in 3 eenvoudige stappen berekent hoeveel je kind(eren) je extra kosten, weet je dat nu in een handomdraai. Deze tool past binnen de visie die MyFamily voor ogen heeft: gezinnen gidsen en laagdrempelig informeren zodat ze zich kunnen focussen op wat echt belangrijk is – de opvoeding van hun kinderen.

                                                                            Einde persbericht

 

Over MyFamily:

MyFamily is één van de vier Vlaamse private uitbetalers van het Groeipakket, de vernieuwde kinderbijslag vanaf 1 januari 2019. MyFamily geeft gezinnen een klare kijk op hun rechten en gidst hen proactief in de complexe reglementering. Via online en offline tools informeert deze aanbieder op een laagdrempelige manier. MyFamily ondersteunt gezinnen financieel en wettelijk, kwalitatief en professioneel zodat ze sterk in hun schoenen staan. Daar maakt MyFamily het verschil omdat het vindt dat gezinnen zich moeten kunnen focussen op wat echt telt: de opvoeding van hun kinderen.

 

MYFAMILY_Rapport_wat_kost_een_kind.pdf

PDF - 6.1 Mb

Céline Englebert

PR en Interne communicatie, MyFamily

Evelien Meskens

PR Consultant, Ketchum

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels