Novartis opent nieuwe biotechnologische afvullijn en analytisch laboratorium bij Alcon in Puurs

Vilvoorde

  • Alcon Puurs evolueert naar een biotechnologische productiesite
  • Investering ter waarde van 100 miljoen euro in de laatste 4 jaar

Novartis huldigt vandaag een nieuwe biotechnologische afvullijn en analytisch laboratorium bij Alcon in Puurs in, één van ’s werelds belangrijkste productiesites voor farmaceutische en chirurgische producten voor oogverzorging. De nieuwe lijn laat toe om jaarlijks 18 miljoen innovatieve spuitjes met de meest geavanceerde medicatie te vullen. Het analytische lab zal de kwaliteitscontrole van de productie verder intensifiëren en heeft een capaciteit van 250 miljoen stuks per jaar. Ministers Kris Peeters, Maggie de Block en Philippe Muyters gaven vandaag toespraken in Puurs om de biotechnologische innovaties van Novartis en Alcon in te huldigen.

Sinds 2014 investeerde Novartis 100 miljoen euro in de bouw van de afvullijn en het laboratorium. Alcon zal de nieuwe productielijn in Puurs inzetten om biotechnologische medicatie te produceren voor de behandeling van aandoeningen zoals artritis, psoriasis en natte leeftijdsgebonden maculaire degeneratie, de voornaamste oorzaak van gedeeltelijke blindheid bij ouderen. Door de investering evolueert Alcon in Puurs naar een biotechnologische productiesite die meer dan 1500 mensen tewerkstelt.

Koen Strobbe, algemeen directeur van de site: “De investering in het laboratorium en de nieuwe productielijn zijn het resultaat van de uitgebreide kennis die we de afgelopen 40 jaar in Puurs hebben opgebouwd. De Novartis-groep erkent deze expertise waardoor we 98 procent van onze productie exporteren. De nieuwe afvullijn stelt ons in staat te evolueren naar een vooraanstaande biotechnologische speler in de farmaceutische sector”.

Kris Peeters, Maggie de Block, Philippe Muyters en Sophie Wilmès, respectievelijk federaal minister van Werk, Economie en Consumenten; federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid; Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie en federaal minister van Begroting huldigden de nieuwe biotechnologische afvullijn en het analytische laboratorium vandaag plechtig in.

“De 100 miljoen euro aan investeringen in de voorbije 4 jaar, maakt van Alcon Puurs nog meer een cruciale schakel binnen Novartis. Een schakel die gelijkstaat aan voortdurende innovatie en nieuwe producten. Ik wil vandaag Novartis/Alcon Puurs én alle medewerkers feliciteren met deze investeringen. Ze zorgen er mee voor dat België de op één na grootste exporteur van farmaceutische producten ter wereld is, goed voor bijna 41 miljard euro in 2016. Om die positie te houden, moeten we een investeringsvriendelijke omgeving garanderen voor farmaceutische bedrijven als Novartis/Alcon Puurs en hun meer dan 1.500 werknemers. De federale regering doet dat, via de tax shift, de hervorming van de vennootschapsbelasting én gerichte maatregelen die R&D- en innovatie-activiteiten stimuleren.” benadrukte Minister Kris Peeters.

Philippe de Pougnadoresse, Country President van Novartis in België en Luxemburg, beklemtoont het belang van de dialoog met de overheid om de ontwikkeling van innovatieve medicatie te ondersteunen: “Het analytische laboratorium garandeert dat de productie volgens de hoogste kwaliteits- en veiligheidsstandaarden verloopt. Dat Novartis de biotechnologische afvullijn en het analytische laboratorium in Puurs installeert, is geen toeval”.

De productie- en distributiesite verdeelt oogmedicijnen over 155 landen en is wereldleider in de productie van farmaceutische en chirurgische producten voor oogverzorging. Zo wordt 39 procent van alle cataractoperaties in Europa, het Midden-Oosten en Afrika uitgevoerd met chirurgische pakketten die in Puurs worden samengesteld. “Het analytische laboratorium is voorzien om de medicatie op de hoogste veiligheid- en kwaliteitsstandaarden te testen”, legt Erwin Vanhaecke, Global Head Novartis Group Quality, uit. “Zo is de site van Alcon in Puurs bijvoorbeeld één van de weinige farmaceutische bedrijven die zonder extra controlemechanismen medicatie kan uitvoeren naar Japan, een land met bijzonder sterke wetgeving inzake de kwaliteit en veiligheid van medicatie”.

Het laboratorium is operationeel sinds september en kan 250 miljoen voorgevulde spuitjes analyseren volgens de hoogste standaarden in biotechnologische analyse.

 

Noot voor de redactie

Foto’s van de inhuldiging zullen op 2 oktober om 19:00 uur aan het persdossier worden toegevoegd.

Indien u meer informatie wenst, neem dan contact op met:

Novartis Media Relations

Central media line: +32 2 246 18 96

E-mail: press.belgium@novartis.com

 

Over Alcon

Als wereldleider in oogzorg ontwikkelt en produceert Alcon innovatieve geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en -toestellen om te voldoen aan oogzorgbehoeften van iedereen, een heel leven lang. We bieden dan ook het breedste spectrum van heelkundige, farmaceutische en oogverzorgingsproducten om tal van oogziekten en -aandoeningen te behandelen, waaronder cataract, glaucoom, leeftijdsgebonden maculadegeneratie, netvliesaandoeningen, droge ogen, ooginfectie en oogontsteking, oogallergieën, refractieafwijkingen en andere oogproblemen.

Over Novartis

Novartis AG levert oplossingen inzake gezondheidszorg die tegemoetkomen aan de voortdurend evoluerende behoeften van patiënten en van uiteenlopende gemeenschappen wereldwijd. Vanuit zijn hoofdzetel in het Zwitserse Bazel biedt Novartis een verscheiden productportfolio aan, die op die behoeften wil inspelen: innovatieve geneesmiddelen, goedkopere generische en biosimilar producten en oogverzorgingsproducten. Novartis bekleedt op deze uiteenlopende gebieden een globale leiderspositie. In 2016 boekte de Groep met zijn recurrente activiteiten een netto-omzet van 48,5 miljard USD. Circa 9,0 miljard USD werd geïnvesteerd in R&D (onderzoek en ontwikkeling). De Novartis-groep stelt 118.000 medewerkers te werk en verkoopt haar producten in 155 landen.

 

Voor meer informatie, surf naar http://www.novartis.com.

Novartis is aanwezig op Twitter. Registreer en volg @Novartis via http://twitter.com/novartis

Voor Novartis multimedia content, surf naar www.novartis.com/news/media-library

 

 

BE1709706342 

Novartis-factsheet_Inauguration-biotech-filling-line--analytical-lab_02102017.pdf

PDF - 1.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels