Lenteschoonmaak: vergeet je vensters niet!

Nu we allemaal thuiszitten, is het de perfecte tijd voor de lenteschoonmaak! Kasten herindelen, kleding die we niet meer dragen wegdoen, onze matras omdraaien, het spreekt ons wat meer aan dan het poetsen van de ramen. ​ ​ ​ Zoals elk buitenmateriaal wordt het schrijnwerk blootgesteld aan verschillende vormen van vervuiling, in de stad of op het platteland. , Op lange termijn kunnen ze de mechanische en esthetische kenmerken van het raam aantasten. Pierret lijst de alom bekende tips op en zegt je welke te volgen en welke niet. Daarnaast biedt het merk je enkele tips om je raamkozijnen te laten blinken, of ze nu van PVC, aluminium of hout zijn gemaakt. Om deze taak leuker te maken lanceert de ramen- en deurenexpert de hashtag #Cleanyourwindowschallenge, die iedereen uitnodigt foto’s van hun poetswerk op social media te delen. ​ ​ 

 

Daar is de lente weer en prijkt de zon aan de hemel! Ben je het beu om je ramen groen te zien worden door de dennenboom van je buur of vingerafdrukken van je kinderen terug te vinden op het glas? Hier zijn enkele professionele tips om je te helpen bij het poetsen van je raamkozijnen, of ze nu van PVC, aluminium of hout zijn. 

Grootmoeders tips om te volgen

 • Stap één: begin met het afstoffen van de binnen- en buitenranden van je raam met een doek en een beetje zeepwater.
 • Daarna neem je een spons (geen schuurspons), een aftrekker en een zeemlap. Voor blinkende ruiten gebruik je best niet te veel zeep. Voeg ook wat citroensap of azijn aan lauw water toe. Als je deze producten niet in huis hebt, is afwasmiddel een goed alternatief. ​ ​ 
 • Gebruik voor de meest hardnekkige vlekken white spirit of ammoniak, maar wel met mate en spoel goed af. Tandpasta werkt ook heel erg goed voor het verwijderen van vogeluitwerpselen!
 • Vergeet niet dat je altijd van boven naar onder moet poetsen, beginnend langs buiten. Gebruik je het liefst een aftrekker? Ga dan van links naar rechts, vertrekkend van boven en veeg de rest bij elke lijn af.
 • Zoals je mama of oma het je vast leerde, werkt er niets beter dan een krant of een vel keukenpapier om strepen te verwijderen! Door een gepelde ui aan je emmer met zeepwater toe te voegen, verdwijnen alle strepen van het poetsen.
 • Vergeet ten slotte niet minstens één keer per jaar de plekken die je niet ziet schoon te maken, zoals de groeven langs de binnenkant, die onzichtbaar zijn wanneer het venster dicht is. Gebruik ook een wattenstaafje om de hoeken te reinigen en de afvoergaten te ontstoppen.

Dit raden we je af

 • Vermijd je ramen te poetsen in volle zon. Zo kan je de strepen die je achterlaat niet goed zien en riskeer je de kans het allemaal opnieuw te moeten doen!
 • In tegenstelling tot enkele fabeltjes is het heel belangrijk om geen acenton te gebruiken om hardnekkigere vlekken te lijf te gaan. Dit oplosmiddel kan het profiel van uw ramen sterk verkleuren.

Aanbevelingen in functie van het materiaal van je ramen

 • PVC: PVC vraagt een minimaal onderhoud, namelijk twee keer per jaar een poetsbeurt met licht zeepwater. Wees voorzichtig met het gebruik van poetsmiddelen die de acryllaag van de PVC kunnen beschadigen.
 •  Aluminium: In tegenstelling tot wat men denkt vereist esthetisch aluminium lijstwerk slechts een periodiek onderhoud. Een totaal gebrek aan onderhoud kan daarentegen na enkele jaren leiden tot witte strepen. Het is dus ook hierbij aan te raden om het lijstwerk twee keer per jaar te poetsen met koud zeepwater en het af te spoelen met helder water.
 • Hout: Hout vraagt het meeste onderhoud, namelijk een kleine scheutje zeepwater telkens je je ramen onder handen neemt, liefst meerdere keren per jaar. Ramen en deuren uit hout krijgen een eerste afwerkingsbehandeling die hen beschermt tegen weerschommelingen, temperatuur en luchtvervuiling. Maar deze bescherming vraagt een regelmatig onderhoud om jaar na jaar effectief te blijven! Onderhoud vooral de onderste delen van je ramen goed, aangezien deze het meest onderhevig aan vochtigheid zijn. ​ ​ ​ 

Een challenge die het poetsen leuker maakt

Omdat poetsen niet altijd aan verveling zou moeten doen denken, tovert Pierret deze jaarlijkse gebeurtenis om tot een challenge op sociale media. Je kan deze volgen of zelf meedoen door de hashtag #cleanyourwindowschallenge onder je Instagram foto’s te plaatsen. Zo tonen we ons solidair met elkaar tijdens deze jaarlijkse taak!

Over Pierret 

Pierret is al meer dan 65 jaar een Belgisch familiebedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van kwaliteitsvolle ramen en deuren in hout, PVC, aluminium en hout-aluminium. Jaarlijks voorziet het bedrijf 20.000 huizen van ramen en deuren. Het heeft 3 productiesites in België waar dagelijks meer dan 1000 ramen geproduceerd worden. Pierret realiseert een omzet van meer dan 75 miljoen EUR, het investeerde recent 20 miljoen EUR in de ontwikkeling van innovatie en nieuwe technologie en het bedrijf telt 400 werknemers. ​ Pierret zet ook in op duurzaamheid en nam deel aan de ontwikkeling van het ‘duurzaam schrijnwerk’ label. Dit label certifieert de integratie van duurzaamheid in alle stappen van de productie maar ook inzake de milieu en sociale impact.

www.pierret.net/nl

Lisa Berendsen

Account Executive, Ketchum

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Neem contact op met

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels