Europese primeur: AZ Maria Middelares volgt patiënten op met draadloze technologie van Philips

Europese primeur: AZ Maria Middelares volgt patiënten op met draadloze technologie van Philips

GENT - AZ Maria Middelares test een draagbare sensor van Philips die automatisch medische parameters in real-time doorstuurt naar het elektronisch patiëntendossier. Wanneer de toestand van de patiënt verslechtert, informeert de sensor de verpleegkundige via het elektronisch dossier, zodat die snel kan ingrijpen.

 

Draadloze opvolging van vitale waarden

Dat de draagbare sensor van Philips de werklast in het ziekenhuis vermindert, staat buiten kijf. De technologie wordt op het lichaam van de patiënt bevestigd, en meet draadloos vitale waarden zoals de hartslag, temperatuur, bloeddruk en ademhaling. Wanneer zijn toestand verslechtert, informeert de sensor via het elektronisch patiëntendossier de verpleegkundige. Zo kan die meteen ingrijpen indien nodig. “We volgen deze vitale parameters al vijf jaar lang van heel nabij op, waardoor we erin geslaagd zijn om het aantal reanimaties met 80% te verminderen. Door de metingen nu te automatiseren, met verschillende types van draadloze technologie, komt er meer tijd vrij voor de zorgverleners om andere patiëntgerichte zorgtaken te doen”, zegt dr. Van Sassenbroeck, hoofdarts spoed bij AZ Maria Middelares. 

Bovendien kent de sensor automatisch een early warning score (een methode om de medische toestand van een patiënt te beoordelen, nvdr) toe.

"Voorheen werd die score manueel ingevoerd en berekend. Wanneer de score verhoogd was, nam de frequentie van opvolging toe. Dat betekende een toename van de werklast van verpleegkundigen, en minder comfort voor de patiënt," getuigt Kurt Roesbeke, projectmedewerker bij AZ Maria Middelares.

Gepersonaliseerde zorg

Het project is uniek in Europa en stelt het voorbeeld van hoe technologie de zorgsector veiliger én efficiënter maakt. “Dit project kan het toonbeeld zijn van hoe slimme technologie de kwaliteit van zorg ondersteunt. Bovendien moet het mogelijk zijn om via doorgedreven gegevensanalyse, op basis van nieuwe algoritmes, bijkomende verbeteringen door te voeren in het zorgtraject. Het zijn boeiende tijden”, vertelt medisch directeur Ronny Goethals.

Philips laat weten dat het pilootproject nu verder wordt uitgerold en dat patiënten op termijn zelfs thuis met de technologie kunnen worden opgevolgd.

"Het grote voordeel is dat zorgverstrekkers zich nu volledig kunnen toeleggen op het verlenen van gepersonaliseerde zorg”, meent Hilde Libbrecht, Clinical Application Specialist bij Philips. “Het handmatig meten en objectiveren van bijvoorbeeld de ademhaling was zeer complex en tijdrovend, wat de wearable sensor nu volledig overneemt. Voor ons is dit het bewijs dat slimme technologie de betrokkenheid verhoogt en bovendien de behandeling menselijker maakt.”

Nood aan stimulerende ziekenhuisfinanciering

In het huidige financieringsmodel bepalen onder meer het aantal reanimaties de financiering van de afdeling intensieve zorgen. Door zijn moderne aanpak doet AZ Maria Middelares dat aantal sterk verminderen, maar daardoor loopt de financiering van de overheid ook terug. “We financieren deze draagbare sensor dan ook volledig met eigen middelen. Het is jammer dat voor dit innovatieve project – dat tegelijk inzet op patiëntveiligheid, kwaliteit van zorg en een betere patiëntenbeleving – geen overheidssteun wordt voorzien”, besluit dr. Goethals.

###

About Philips

Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT‑toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. Met wereldwijd circa 73.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2016 een omzet van 17,4 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.com/newscenter

 

Contacteer ons
Adriaan Snauwaert Ketchum Brussels
Catherine Zenner AZ Maria Middelares
Adriaan Snauwaert Ketchum Brussels
Catherine Zenner AZ Maria Middelares
Over Ketchum


 

Ketchum