ENERGIE BESPAREN DANKZIJ DE ECOCHEQUES

Gezinnen kunnen besparen in hun energiefactuur door enkele kleine veranderingen door te voeren in hun dagelijkse leven. Hier volgen enkele ecologische en economische tips.

Het is putje winter: in vele gezinnen draait de verwarming op volle kracht, brandt alle verlichting om het grauwe schemerlicht van buiten te compenseren en wordt er lang en warm gedoucht om zich lekker op te warmen. De uitgevers van de ecocheques nodigen de gezinnen uit om hun energieverbruik te drukken met behulp van de ecocheques en enkele ecologische tips… Kwestie van flink te besparen op de energiefactuur en tegelijk iets zinvols te doen voor onze planeet!

"Als het over energiebesparingen gaat, kunnen enkele eenvoudige dagelijkse handelingen het verschil maken: je kunt je energieverbruik bijvoorbeeld met 7% terugschroeven door de verwarming in je woning amper één graad lager te zetten. Dankzij dergelijke eenvoudige ingrepen zullen de gezinnen hun energiefactuur duidelijk zien verminderen. Dit geldt niet alleen voor brandstof maar ook voor water en elektriciteit. Zo'n besparing voel je als consument goed in je portefeuille en is bovendien goed voor onze planeet", stelt ecoconso, de vereniging die aanspoort tot gezonde en milieuvriendelijke keuzes inzake consumptie en gedrag.

De ecocheque – in papieren of elektronisch formaat – nodigt de consument uit om duurzamere keuzes te maken. De uitgevers van ecocheques hebben voor hun gebruikers enkele tips om te besparen op hun energiefactuur en om zich tegelijk, dankzij de ecocheques, te engageren voor het milieu:

  1. Pellets en hout voor verwarming – als je over een hout- of pelletkachel beschikt, kun je met de ecocheques een voorraadje aan biobrandstof inslaan. De warmte van de vlammen zal je huis allicht meer cosy maken!
     
  2. Ecologische en warme kleren – wie het graag knusjes warm heeft, kan zich beter warmpjes induffelen met een extra laagje kleren: een dikke pull of een plaid bijvoorbeeld. Er is ook niets mis met tweedehandskleren. Met je ecocheques kan je voortaan ook skikleren en andere winterjassen kopen.
     
  3. Isolatie van je woning – vele isolatieproducten, van coatings en dakbekledingen tot bepaalde natuurlijk isolerende materialen op basis van plantaardige en/of dierlijke vezels, garanderen een optimaal thermisch comfort in je woning. Je kunt ze financieren met je ecocheques. Ook je EPB-certificaat kan je betalen met ecocheques, net zoals een energieaudit (identificeert prioritaire werken om de energieprestaties van uw huis te verbeteren).
     
  4. Nieuwe vensters met hoog rendement – laat zonlicht en zonnewarmte binnenkomen in je woning dankzij nieuwe vensters en dakvensters. Met je ecocheques kan je glas en dubbelglas met hoog rendement aankopen.
     
  5. Dikke en isolerende gordijnen wist je dat de warmte in een woning vooral via de vensters verloren gaat? Hou het lekker warm door je vensters uit te rusten met isolerende gordijnen.
     
  6. Zuinige verlichting – om je interieur naar een meer trendy niveau te tillen opteer je voor spaarlampen, ledlampen of een verlichting op zonne-energie. Deze ecologische producten kun je kopen met je ecocheques.
     
  7. Kies voor toestellen van energieklasse A+ tot A+++ – wist je dat een A+++ koelkast ongeveer 40% minder verbruikt dan een A+ met vergelijkbaar volume en vriesvermogen? Toestellen met een energieklasse vanaf A+ kan je aankopen met je ecocheques.

    "Het volstaat niet om een toestel uit een goede klasse (A+++) te kopen: je moet ook kiezen voor een toestel dat voldoet aan de behoeften van het gezin, meer bepaald wat volume aangaat. Een A+++ koelkast van 300 liter is logischerwijze duurder in aankoop én in verbruik dan een A+++ van 150 liter", benadrukt de vereniging ecoconso.
     
  8. Waterbesparende douchekoppen – warm water is vooral in de winter een grote kostenpost op de energiefactuur. Wie minder warm water verbruikt, bespaart zowel in zijn of haar wateruitgaven als in zijn of haar energie-uitgaven. De zuinige douchekoppen zijn uiteraard te koop met ecocheques.
     
  9. Beperk het debiet en/of de temperatuur van je kraan – rust je kranen uit met debietbegrenzers of met een waterbesparingssysteem om de verbruikte hoeveelheid water te verminderen. Overweeg ook een installatie van thermostatische mengkranen die de watertemperatuur sneller regelt zodat er minder water wordt verspild wanneer je op warm water wacht…
     
  10. Beperk het verbruik van het WC-doorspoelmechanisme wist je dat er ook waterbesparing mogelijk is voor je toilet? En wist je dat elke spoelbeurt 3 à 6 liter water verbruikt, en dat het toilet op die manier bijna een derde van het waterverbruik van een gezin opeist? Er bestaan spoelmechanismen met twee knoppen: die kan je kopen met je ecocheques.
     
  11. De smaak en de warmte van soep met biogroenten – lekker, snel klaar én verkwikkend tijdens koudewinteravonden. Een soep met biogroenten levert een maximum aan vitaminen en gaat de strijd met microben aan . Zoetekauwen verkiezen allicht een warme chocolademelk van biocacao. Al je bioproducten zijn verkrijgbaar met je ecocheques in de Biogarantie®-winkels.


Labels onderscheiden de producten en diensten die je met ecocheques kan betalen

De lijst van producten en diensten die je met ecocheques kan kopen, is sinds mei 2017 langer en overzichtelijker. Raadpleeg de volledige lijst op myecocheque.be.

De bovengenoemde artikelen kunnen worden aangekocht met ecocheques. Dat geldt ook voor alle producten die een van de volgende labels dragen:

  • Het Europees biolabel en het Biogarantie®-label voor biologische voedingsmiddelen en ecologisch ontwikkelde producten (essentiële oliën). Voor je comfort zijn alle producten in een Biogarantie®-winkel te koop met je ecocheques.
  • Het FSC- en PEFC-label garanderen dat houten en van hout afgeleide producten (papier, …) afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos.
  • Het Europese ecolabel voor huishoudproducten, computers enz.
  • Elektrische energiezuinige toestellen, namelijk alle elektrische toestellen die beschikken over het energie-etiket vanaf klasse A+.

Wat betreft tweedehandsgoederen: boeken, meubelen en kleren zijn te koop in de aangesloten winkels.

▬▬

OVER VIA

VIA, Voucher Issuers Association, is een vereniging van uitgevers van materiële (cheques) of immateriële betaalmiddelen voor specifieke goederen of diensten. De vereniging verdedigt en vertegenwoordigt de belangen van haar leden bij nationale en internationale instanties, door verbeteringen of alternatieven voor te stellen voor allerlei zaken die te maken hebben met valorisatie, beveiliging, uitgave, besteding maar ook verdeling van de uitgegeven middelen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels