“4 trends bepalen hoe we morgen met energie omgaan”

Viessmann pakt op Batibouw uit met technologie die Belgische klimaatdoelstellingen haalt

België haalt zijn klimaatdoelstellingen moeilijk. Indien we onze gebouwen energiezuinig willen maken, dan moet het aantal renovaties meer dan verdubbelen tot 2050. Vooral op vlak van verwarming ligt er een grote opportuniteit voor gezinnen en bedrijven. “60 procent van de verwarmingsketels zijn oude, energieverslindende ketels”, zegt Patrick O, algemeen directeur van verwarmingsspecialist Viessmann Belgium. “Alle technologie om de klimaatdoelstellingen van 2020, 2030 en 2050 te behalen is vandaag voorhanden”. Op Batibouw, de grootste bouw- en renovatiebeurs van het land, breekt het bedrijf een lans voor de energieoplossingen van vandaag en morgen. Dat doet het aan de hand van vier trends.

TREND 1: Energie die je niet verbruikt, hoef je niet op te wekken

“De goedkoopste energie, is de energie die we niet verbruiken”, stelt Patrick O, algemeen directeur van Viessmann België. Hoewel de isolatiegraad van onze woningen de laatste jaren is toegenomen, heeft nog steeds meer dan de helft van de Belgen geen muurisolatie. Achttien procent heeft geen dak- of zoldervloerisolatie en 11 procent heeft nog enkel glas. In nieuwbouwwoningen is de vraag naar warmte gehalveerd de afgelopen tien jaar omwille van verbeterde isolatie en kierdichtheid.

“Toch blijft de uitdaging enorm”, zegt Patrick O. “Investeren in duurzame verwarmingsoplossingen is pas nuttig wanneer de opgewekte energie niet verloren gaat in een gebrekkig geïsoleerde woning”. Op Batibouw zet Viessmann daarom niet enkel een standaard voor duurzame verwarmingstechnologieën, maar tevens voor maatregelen die energieverspilling tegengaan. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van een dak of spouwmuur, of investeren in hoogrendementsglas. Willen we het Belgische gebouwenpatrimonium energiezuinig maken, dan moeten we het aantal renovaties méér dan verdubbelen tot in 2050. Door beter te isoleren gaan we het energieverbruik verminderen.

In een tweede fase is het ook nuttig om de verwarmingsinstallatie te bekijken. Een te groot vermogen geeft een rendement dat niet optimaal is. Op Batibouw gaat Viessmann een stap verder. Dankzij brandstofcel- en WKK-technologie[1] van Viessmann kunnen gezinnen, bedrijven en wijken naast het opwekken van warmte, ook eigen elektriciteit genereren. “In een context waarin elektriciteit gestaag duurder wordt, kijken meer en meer gezinnen naar alternatieven. Technologie die hen in staat stelt zelf elektriciteit en warmte op te wekken wint daarom aan belang”, stelt Patrick O. Viessmann heeft in zijn portfolio enkele technologieën die zowel warmte als elektriciteit opwekken. Op Batibouw zet het bedrijf er twee in de kijker.

[1] Bij warmtekrachtkoppeling wordt tegelijkertijd warmte en elektriciteit geproduceerd met behulp van een motor op één brandstof. Dat kan een fossiele brandstof (stookolie of aardgas) of hernieuwbare brandstof zijn (biogas of biomassa).

1. Vitovalor 300-P brandstofcel: de stroomproducerende verwarming voor eengezinswoningen

Viessmann pakt op Batibouw uit met de brandstofcel Vitovalor 300-P, die de expertise van het bedrijf op vlak van warmtekrachtkoppeling op een innovatieve manier naar de eengezinswoning brengt. De Vitovalor 300-P, kan met één energiebron zowel warmte als elektriciteit leveren. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de portefeuille van de consument.

Energieleveranciers hebben hun prijzen voor elektriciteit de jongste jaren aanzienlijk opgetrokken, en het ziet er naar uit dat die trend niet snel zal afnemen. Met een systeem als de Vitovalor 300-P, dat zowel warmte als elektriciteit produceert, nemen gezinnen afstand van de onvoorspelbare evolutie van stroomprijzen.

Het toestel is het eerste in zijn soort in Europa en bestaat uit twee modules: de brandstofcelmodule en de piekbelastingmodule. Die laatste bestaat uit een klassieke gascondensatieketel, buffervat en een boiler voor sanitair warm water. In normale omstandigheden produceert de brandstofcelmodule 0,75 kW stroom en 1kW warmte. Wanneer er op koudere dagen of bij hoog verbruik meer warmte nodig is, dan schakelt de gascondensatieketel automatisch aan.

Een brandstofcel zoals die in de Vitovalor 300-P heeft een hoog elektrisch rendement dat goedkoop stroom produceert op basis van aardgas. Daardoor produceert het toestel naast de nodige warmte maar liefst tot 15 kWh stroom per dag. De meeste huishoudens hebben hieraan voldoende om in hun basisbehoeften te voorzien. Met het toestel bespaar je tot 40 procent op energieverbruik, terwijl je in één klap ook de CO2-uitstoot met 50 procent kan doen afnemen. Die inspanningen werden beloond met een A++ ERP-energielabel.

De Vitovalor 300-P is beschikbaar vanaf 11.490 euro exclusief btw en installatiekost.

2. Vitobloc 200 – Stroom en warmte opwekken in wooncomplexen en middelgrote hotels

De Vitobloc 200 van Viessmann is ideaal voor wooncomplexen vanaf 30 wooneenheden, middelgrote hotels, rusthuizen, vakantieparken, zwembaden of winkelcentra.

Dankzij de WKK-technologie wekt de Vitobloc 200 zowel stroom als warmte op. Als gevolg maakt de technologie zijn gebruikers voor een stuk onafhankelijk van het elektriciteitsnetwerk. Gebruikers kunnen de stroom zelf benutten of afgeven aan het net.

Met een totaal rendement tot 95 procent is deze warmtekrachtkoppeling uitermate efficiënt. De technologie is geschikt voor zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. In sommige gevallen verdient het toestel zijn investering terug op minder dan drie jaar tijd.

De WKK-modules leveren vanaf 6 kWel en 14,8 kWth tot 530kWel en 660 kWth.

TREND 2: STREVEN NAAR EEN ZO HOOG MOGELIJK RENDEMENT

Wil België de klimaatdoelstellingen van 2020 en 2050 halen, dan is het noodzakelijk te streven naar een zo hoog mogelijk rendement van de technologie waarmee we ons gebouwenpark verwarmen. “Dat klinkt evident, maar de realiteit toont anders. 60 procent van de Belgen verwarmt nog steeds met een verouderde olie- of gasketel”, zegt Patrick O. Lagetemperatuurketels met een leeftijd van meer dan 15 jaar oud verbruiken zeer veel energie. Ze verliezen veel energie bij het opwarmen en afkoelen en geven veel energie af via de schoorsteen. Tegenwoordig haalt een condenserende gasketel van Viessmann een rendement tot 98 procent, terwijl dat bij een verouderde ketel slechts 75 procent is. “Dat zie je op de energiefactuur. Investeren in een condensatieketel of brandstofceltechnologie loont”.

Zeker voor zij die nog gebruikmaken van een verouderd verwarmingstoestel, verdient een dergelijke investering zich op korte termijn terug. “Een oude ketel vervangen door een nieuwe, brengt véél meer op dan een spaarboekje”, zegt Niels Vermylen, marketingverantwoordelijke bij Viessmann. Dat komt omdat een condensatieketel de warmte die in de rookgassen aanwezig is, recupereert. Bij een klassieke verwarmingsketel gaat dit verloren. Deze extra warmte maakt het verschil en zorgt voor een hoger rendement.

Tel daarbij dat de technologie niet stilstaat. Voor wie een oude, niet-condenserende ketel in zijn berging of kelder heeft staan, is de winst vaak nog groter door te investeren in brandstofceltechnologie.

Op Batibouw zet Viessmann een nieuwe standaard voor condensatietechnologie:

1. Vitodens 200-W met aanraakscherm in varianten met doorstroomfunctie voor sanitair warm water of met ingebouwde warmwaterboiler van 46 liter tot 130 liter of zonneboiler van 170 liter.

Met de Vitodens 200-W is Viessmann niet aan zijn proefstuk toe wat betreft innovatieve condenserende gasketels. De Vitodens 200-W reeks is een compleet vernieuwde generatie gasketels.

Het resultaat liegt er niet om: een rendement tot 98 procent, tot 30 procent minder energieverbruik dan verouderde klassieke ketels, en bijgevolg ook een ERP energie-efficiëntieklasse A. Indien gecombineerd met zonnecollectoren of modulerende afstandsbedieningen, bereikt de Vitodens zelfs energie-efficiëntieklasse A+.

Dat verlicht niet alleen de druk op het milieu – ook je portemonnee vaart er wel bij. Patrick O: “je oude, energieverslindende ketel vervangen door een moderne condenserende gasketel is geen kost, maar een investering, die je zo hebt terugverdiend als je weet dat je honderden euro’s per jaar kan uitsparen. Zowel op vlak van energie-efficiëntie als op financieel vlak leveren onze ketels een hoog rendement.”

De troeven van de Vitodens 200 van Viessmann zijn een duurzame en efficiënte Inox-Radial-warmtewisselaar, een milieuvriendelijke MatriX-cilinderbrander en een geïntegreerde Lambda Pro Control Plus verbrandingsregeling. Die dragen bij tot een lange levensduur van het toestel en een permanent hoog rendement. Daarnaast garandeert de verbrandingsregeling dat omschakeling van arm naar rijk aardgas vlekkeloos verloopt.

Daarnaast kiest Viessmann resoluut voor innovatie door internetconnectiviteit in de nieuwe Vitodens-toestellen te integreren. Met de optionele Wi-Fi-adapter Vitoconnect 100 kan de particuliere gebruiker de Vitodens 200-W via het Wi-Fi-netwerk met een app op de smartphone of tablet besturen. Dat verhoogt niet alleen het comfort, het is ook een handige tool om energie te besparen doordat je vanop afstand kan bijsturen. Het zal je maar overkomen dat je onverwacht in een monsterfile terechtkomt, en je ketel al twee uur onnodig staat te draaien.

Andere voordelen van de Vitodens-reeks:

  • Een modulatiebereik (de verhouding tussen het laagst en hoogst mogelijk geleverde vermogen) tot 1:19 (bij de Vitodens 200-W 35 kW);
  • Eenvoudig te bedienen Vitotronic 200-regeling met 5 inch-aanraakscherm en kleurendisplay, alsook een energiecockpit met weergave van gas- en elektriciteitsverbruik;
  • Een assistentiefunctie voor snelle inbedrijfstelling;
  • Een automatische aanpassing aan het rookgaskanaal én aan de weersomstandigheden voor het automatisch compenseren van vermogensverlies;
  • Een nieuwe stroombesparende hoog-efficiënte circulatiepomp.
  • Dankzij het lage toerental van de ventilator en een verbeterde geluidsisolatie kan de Vitodens 200-W prat gaan op een geluidsarme werking. Je kan het compacte toestel perfect in een nis in de keuken plaatsen.

De Vitodens 200-W van Viessmann is beschikbaar vanaf 2.178 euro voor de 13kW versie met constantregeling, exclusief btw en installatiekost.

2. Vitorondens 200-T  - compacte condenserende stookolieketel

De Vitorondens 200-T is een staande oliecondensatieketel met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Door zijn compacte afmetingen is hij bijzonder geschikt voor renovaties. Dankzij de combinatie van het duurzame Eutectoplex-verwarmingsoppervlak en een nageschakelde Inox-Radial-warmtewisselaar uit roestvast staal levert hij topprestaties.

“Vandaag worden nog te vaak niet-condenserende olieketels geïnstalleerd”, zegt Laurent Vercruysse, technisch directeur bij Viessmann. “Consumenten zien de lagere aankoopprijs van een laagtemperatuurketel maar beseffen onvoldoende dat een condenserende stookolieketel zich in een context van stijgende energieprijzen snel terugverdient”.

De Vitorondens 200-T garandeert een bijzonder schone, milieuvriendelijke en efficiënte verbranding met een rendement tot 97 procent. Het toestel is beschikbaar vanaf 3.937 euro voor de 20 kW versie met constantregeling[1], exclusief btw en installatiekost.

[1] Een constantregeling laat toe één kring rechtstreeks te sturen naast de productie van warm water. De regeling wordt aangestuurd door de kamerthermostaat of de ViCare app.

TREND 3: DUURZAME ENERGIE

Elektrische oplossingen vormen vandaag al een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. “Zonne-energie zal ongetwijfeld een niet te negeren plaats innemen in de energiemix van morgen, zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit”, zegt Patrick O. Daarnaast vervullen warmtepompen een niet te onderschatten rol in de manier waarop we morgen onze woningen gaan verwarmen of koelen.

De afgelopen 15 jaar zijn er in Vlaanderen zonnepanelen gelegd op 270.000 daken. Om de klimaatdoelstelling te halen in 2020 moeten er de komende vier jaar 400.000 zonnedaken bijkomen, of 100.000 per jaar. In 2017 zullen er naar schatting slechts 50.000 zonnedaken bijkomen. België hinkt duidelijk achterop inzake het aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie. “Zeker in vergelijking met landen als Duitsland, waar duidelijke beleidskeuzes gemaakt worden voor duurzame energie”, stelt Patrick O. “Zolang beleidsmakers de deadline voor het sluiten van de kerncentrales in vraag blijven stellen, worden bedrijven, noch consumenten aangespoord om te investeren in duurzame alternatieven. Het definitief sluiten van de Belgische kerncentrales zou de markt van duurzame klimaatoplossingen ongetwijfeld dynamiseren”.

Op Batibouw benadrukt Viessmann het belang van duurzame energieoplossingen. Door te investeren in een warmtepomp, zonneboiler of PV-installatie kiezen consumenten resoluut voor een duurzame toekomst.

1. Vitocal 200 A – stille en krachtige warmtepomp voor ééngezinswoningen (nieuwigheid 2018)

De fluisterstille Vitocal 200-A warmtepomp van Viessmann maakt op milieuvriendelijke en kostenbesparende manier gebruik van de warmte die in de buitenlucht aanwezig is. Die warmte kunnen gebruikers naar keuze alleen voor verwarming of zowel voor verwarming als voor koeling inzetten. Lucht/water-warmtepompen in monoblokuitvoering onderscheiden zich doordat ze in een bin nen- en een buitenunit zijn verdeeld. De verbindingsleidingen van het toestel zijn met water gevuld.

Het tijdloze design van de nieuwe buitenunits is bijzonder aangenaam voor het oog. De Vitocal 200-A beschikt zowel goede vermogenswaarden als een uitstekend rendement. De warmtepomp presteert een vermogen tot 11,6 kW en een COP tot 3 bij -7°C buitentemperatuur, een COP tot 4,1 bij een buitentemperatuur van 2°C en een afgiftetemperatuur van 35°C.

De buitenunits voor de monoblok-warmtepompen zijn uitermate stil. Op drie meter afstand produceert het toestel 35 dB(A). Dat stemt overeen met het geluid in een bibliotheek. Viessmann optimaliseerde het frequentiespectrum door de diepe tonen naar een hoger frequentiebereik te verplaatsen. Binnen dat bereik stoort het toestel niet omdat het gebouw het geluid dempt. De Vitocal 200-A is hierdoor bijzonder geschikt voor gebruik in dichtbebouwde gebieden, zoals wijken met rijhuizen.

De compacte binnenunit hangt aan de muur en kan door zijn geruisloze werking vlakbij de leefruimte worden gemonteerd. Door het grote aantal vooraf geïnstalleerde componenten en afgestemde toebehoren kan de installateur de Vitocal 200-A snel plaatsen. In het kader van een renovatieproject is deze warmtepomp perfect geschikt voor bivalente werking. In dat geval blijft de bestaande installatie actief om eventuele piekbelastingen bij bijzonder lage buitentemperaturen op te vangen. Op die manier wordt de efficiëntie van de installatie sterk verbeterd.

De Vitocal 200-A, uitgerust met de Vitoconnect module van Viessmann, is te bedienen via de gratis ViCare-app. Het toestel is beschikbaar vanaf 5.329 euro excl. BTW en installatie.

2. Vitovolt 300 – fotovoltaïsche zonnepanelen met een hoge opbrengst en een compromisloze kwaliteit.

Met de Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen kiezen consumenten om gedeeltelijk onafhankelijk te worden van het elektriciteitsnet en de stijgende elektriciteitsprijzen. Patrick O: “De stroomprijzen zullen de komende jaren verder blijven stijgen. Bovendien is het btw-tarief op groene stroom geen 21, maar slechts 6 procent. Tel daarbij dat de prijs van een fotovoltaïsche installatie de afgelopen jaren gehalveerd is en je komt snel tot het besef dat investeren in duurzame zonnepanelen interessant blijft”. De kosten om zelf zonne-energie op te wekken zijn lager dan de kosten die consumenten betalen om huishoudelijk verbruik te dekken via netstroom.

De Vitovolt 300 fotovoltaïsche zonnepanelen van Viessmann zijn ontworpen voor een lange levensduur. Dankzij hun eenvoudige werking zijn ze betrouwbaar en nagenoeg onderhoudsvrij. Met hun buitengewoon design levert het model met monokristallijne module een vermogen van 300 Wp en de polykristallijne module met 60 cellen een vermogen van 275 Wp. De installatie overtuigt door zijn hoge vermogen en compromisloze kwaliteit. De Vitovolt 300 zonnepanelen zijn geschikt voor één- en meergezinswoningen, alsook voor bedrijfs- en fabrieksdaken.

Viessmann biedt een vermogensgarantie van 25 jaar.

3. Viessmann Vitosol 200-FM zonnecollectoren met ThermProtect-coating

Één van de populairste oplossingen om een bestaande woning energiezuinig te maken is het installeren van een zonneboiler. Consumenten kunnen met de warme van de zon tot zestig procent van de energie voor de aanmaak van warm water besparen.

Tot voor kort kenden zonnecollectoren een vervelend neveneffect. Wanneer de boiler via de zonnecollectoren de gewenste doeltemperatuur bereikt, schakelt het systeem de boiler van het circuit. De zon kan je echter niet aan of uitschakelen zoals een gaskraan. Bijgevolg blijft de zon schijnen op de collectoren waardoor ze gloeiend heet worden. De vloeistof in de collectoren verandert in stoom, wat een negatieve impact heeft op de levensduur en rendement van het systeem.

Doordat er geen vloeistof meer aanwezig is in de collectoren, draagt het systeem geen warmte meer over. Dit fenomeen wordt aangeduid met de term ‘stagnatie’.

Om het probleem van stagnatie in zonnecollectoren tegen te gaan, ontwikkelde het zonne-expertisecentrum van Viessmann in Faulquemont in samenwerking met de universiteit van Nancy de ThermProtect-coating. Deze revolutionaire coating vermijdt oververhitting en stoomvorming in de nieuwe Vitosol 200-FM zonnecollectoren. Daarmee garandeert Viessmann een langere levensduur, een beter rendement en dito beveiliging van zijn zonnetechnologie. De collectoren behalen met 82,8 procent het hoogst mogelijke rendement dat vandaag beschikbaar is op de markt. Dankzij de ThermProtect-technologie vereisen de zonnecollectoren niet langer een noodkoeling of opstarttijd.

De Vitosol 200-FM zonnecollectoren met ThermProtect-coating en bijhorende warmwaterboiler van 300 liter van Viessmann zijn beschikbaar vanaf € 3.567 euro exclusief btw en installatie. Voor de installatie en aankoop van een zonneboiler hebben consumenten recht op een premie.[1]

[1] Prijs voor een pakket met zonneboiler van 300 liter en 4,66 m² oppervlakte.

TREND 4: CONNECTIVITEIT

We kunnen er niet omheen: de huidige samenleving draait op data, en allemaal zijn we op één of andere manier met het internet verbonden. Ook producten worden met elkaar verbonden via een heus internet der dingen. “Laat woningverwarming nu net één van de gebieden bij uitstek zijn waar geconnecteerde toestellen écht een meerwaarde kunnen bieden,” zegt Patrick O.

Vanaf januari 2019 worden de digitale energiemeters geïntroduceerd in België. Alle manuele meters zullen gestaag vervangen worden door digitale en slimme meters. Digitale meters vervangen de oude meters voor elektriciteit en gas. Deze digitale meter meet net als de traditionele draaischijfmeter het energieverbruik in je huis. Het verschil tussen een digitale en een slimme meter? De slimme meter verstuurt meterstanden automatisch naar de netbeheerder. Bovendien kun je zelf jouw werkelijke verbruik inzien en dus eenvoudiger energie besparen. Dat betekent dat energieleveranciers het reële verbruik van gezinnen en bedrijven in realtime kunnen monitoren. Bijgevolg zal energie duurder worden tijdens de piekmomenten en goedkoper tijdens de daluren. Het is niet ondenkbaar dat we afscheid nemen van het dag- en nachttarief en overschakelen naar meerdere tarieven. Traditioneel is het tijdslot tussen 17 en 19 uur bijvoorbeeld een piekmoment, omdat veel gezinnen dan warm water en elektriciteit vragen.

In combinatie met een smart grid, kunnen bepaalde activiteiten buiten de piekmomenten plaatsvinden. Smart grids zijn erop gericht om informatie en energie uit te wisselen in twee richtingen. Het traditionele elektriciteitsnet is ontworpen om energie te verspreiden vanaf een centrale naar duizenden gezinnen. Met de opkomst van WKK-technologie en zonnepanelen, waarbij gebruikers zelf stroom produceren, is het mogelijk om elektriciteit terug te geven aan het net. Smart grids wisselen naast energie ook informatie uit, afkomstig van slimme meters of andere toestellen. De technologie van Viessmann is smart grid ready. Dat betekent dat een warmtepomp bijvoorbeeld warm water kan aanmaken tijdens de daluren om dan later aan te wenden tijdens de piekuren.

Naast technologie die naadloos aan te sluiten is op smart grids, zet Viessmann in op tools die consumenten kunnen aanwenden om hun verbruik vanop afstand te managen en te monitoren.

1. ViCare app - vanop afstand de verwarmingsinstallatie managen en monitoren (voor consumenten)

Met de ViCare smartphone applicatie kunnen consumenten hun verwarming vanop afstand regelen. Dankzij de intuïtieve interface ziet de gebruiker meteen hoe het met zijn verwarming is gesteld. Viessmann heeft het systeem zo ontworpen dat consumenten met één swipe de gewenste kamertemperatuur kunnen kiezen.

Wanneer gebruikers de woning verlaten, kunnen ze eenvoudig via de app de verwarmingsinstallatie op een lagere temperatuur instellen om energie te besparen. Tevens laat de app toe om voor elke dag verschillende in- en uitschakeltijden te programmeren. Mits toestemming, kan de installateur het verbruik van de consument in het oog houden en een onderhoud voorstellen wanneer noodzakelijk.

2. Vitoguide - vanop afstand de verwarmingsinstallatie managen en monitoren (voor de installateur)

Mits toestemming van de klant kan de installateur via de Vitoguide-applicatie de installatie van de klant in het oog houden. Hij volgt het onderhoud op en is het eerste op de hoogte als de installatie een tussenkomst vereist.

Over Viessmann

De Viessmann Groep is een internationaal toonaangevende producent van klimaatsystemen. Het familiebedrijf werd in 1917 opgericht en wordt geleid door CEO Joachim Janssen. De groep heeft meer dan 11.600 mensen in dienst en realiseert een omzet van 2,2 miljard euro.

Met tweeëntwintig productiefabrieken en met verkooporganisaties in Duitsland en vierenzeventig andere landen evenals honderdtwintig verkoopkantoren wereldwijd, is Viessmann internationaal georiënteerd. Zesenvijftig procent van de omzet realiseert het bedrijf buiten Duitsland. Viessmann Belux stelt in 2017 ruim honderdvijftig medewerkers tewerk in vier vestigingen: Zaventem, Roeselare, Welkenraedt en Steinsel (Luxemburg). Viessmann Belux realiseerde in 2016 een omzet van circa 90 miljoen euro.

 

 

Viessmann press conference 14.12.17.pptx

PPTX - 20 Mb

Adriaan Snauwaert

Account Manager, Ketchum Brussels

Magalie De Bruyn

Account Executive, Ketchum Brussels

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels