20 mensen met een beperking krijgen een nieuw leven dankzij 20 DYADIS-hulphonden

De wachtlijst is echter lang en de inzet van DYADIS, dat zijn 20ste verjaardag viert, blijft dus broodnodig.

Op een speciale verjaardagseditie van haar tweejaarlijkse overhandigingsceremonie reikt vzw DYADIS, De Belgische Vereniging ter Toewijzing van Hulphonden aan Mindervaliden, op 22 oktober gratis 20 honden in één keer uit aan mensen met een motorische beperking. Dat DYADIS na 20 jaar nog steeds op volle kracht vooruit stoomt is het resultaat van de passie en professionaliteit van haar oprichtster, medewerkers, vrijwilligers en partners...maar bovenal de waardering die afstraalt van de personen, tussen 7 en 72j, die al een DYADIS-hulphond mochten ontvangen en zo konden beginnen aan wat voor hen snel een nieuw leven zou blijken. DYADIS was in 1994 één van de pioniers in het opleiden van hulphonden voor rolstoelgebruikers. Dat de vereniging uiteindelijk het levenslicht zag was het resultaat van de zin voor initiatief van oprichtster Madeleine Arnould, die de krachten bundelde met hondenvoedingsproducent Pedigree®.

Opgericht uit persoonlijke noodzaak
DYADIS-oprichtster Madeleine Arnould belandde in 1987 zelf in een rolstoel en merkte al snel dat de afhankelijkheid van andere mensen haar nog het ongelukkigst maakte van al. Omdat er in België op dat moment nog geen sprake was verenigingen die hulphonden opleidden, zocht én vond Madeleine Arnould een oplossing over de landsgrenzen. De impact van een hulphond aan haar zijde was zo groot dat Arnould er een persoonlijke missie van maakte ervoor te zorgen dat andere landgenoten met een motorische beperking dezelfde ommekeer konden ervaren. Ze vond partners met een identieke visie in hondenvoedingsproducent Pedigree®[1], later in samenwerking met de winkels van warenhuisketen Delhaize® en dierenspeciaalzaak Tom&Co ®, en zo werd vzw DYADIS een feit.

Madeleine Arnould, voorzitster vzw DYADIS:

“Toen ik Fripon, mijn eerste hulphond, aan mijn zijde had veranderde er iets. Hij hielp me niet alleen met praktische zaken, er was meer: ik werd uit mijn isolement getrokken, en dat is minstens even essentieel als meer autonomie. Dat gevoel moést ik gewoon delen, en ik heb doorgezet tot het lukte. We kozen voor een toepasselijke naam voor de vereniging: Dyadis betekent namelijk ‘met twee, een koppel bestaande uit 2 delen, 2 delen die met elkaar in interactie zijn.’ Dat geeft de synergie tussen baasje en hulphond uitstekend weer.”

Een hulphond: zoveel meer dan praktische hulp
Iedere hulphond doorloopt een opleiding van twee jaar, waarin hij onder meer een vijftigtal commando’s aangeleerd krijgt. In die periode leven ze bij een gastgezin, waar ze in een stimulerende omgeving vertrouwd raken met de meest uiteenlopende situaties. Daarnaast worden de honden gevolgd en opgeleid door gespecialiseerde instructeurs in het DYADIS opleidingscentrum. Eens de opleiding voltooid is worden de hulphonden, na een plaatsingsstage van twee weken, gratis overhandigd aan hun nieuwe baasje. De hulphonden blijken steevast te zorgen voor een radicale verandering in het leven van de rolstoelgebruikers. Dat ondervond ook Erik, die enkele jaren geleden na een ongeval in een rolstoel belandde:

“Mijn ongeval heeft heel mijn leven op zijn kop gezet: opeens werd alles anders en hing ik voortdurend af van anderen. Het maakte me depressief. De komst van Taïga betekende opnieuw een ommezwaai, maar deze keer gelukkig in positieve zin. Ik heb weer een reden om ’s ochtends uit bed te komen. Niet alleen omdat Taïga sowieso verzorging nodig heeft, maar vooral omdat ik terug zin heb gekregen om er tegenaan te gaan. Ik ben niet meer afhankelijk van anderen, want Taïga helpt me met alle praktische zaken. Maar minstens even belangrijk: ik ben niet langer de man in de rolstoel, wel de man met de speciale hond. Ook dat maakt een erg groot verschil.”

DYADIS is er van overtuigd dat dit de unieke drievoudige impact van een hulphond is:

  1. Het technische aspect: meer autonomie dankzij de praktische hulp, zoals licht aan- en uitdoen, spullen van de grond rapen, etc…
  2. Het sociale aspect: de hond zorgt voor makkelijker contact met andere mensen en
    (re-)integratie in de maatschappij
  3. Het psychologische aspect: de hond is een kameraadje, een levend wezen dat op je rekent

Wat is er bereikt en wat staat er nog op stapel?
In haar twintigjarig bestaan reikte DYADIS ondertussen gratis 150 hulphonden uit aan mensen met een motorische beperking. Er zitten permanent zo’n 24 honden in opleiding, en dat is momenteel het maximum. Dat brengt wachtlijsten met zich mee die kunnen oplopen tot maximum 2 jaar. Door het ontbreken van subsidies zijn de financiële middelen beperkt, maar medewerkers en vrijwilligers blijven enthousiast meewerken om steun te vergaren. De vereniging is dan ook vast van plan er minstens nog eens twintig jaar bij te doen.

Danny Vancoppernolle, Secretaris-Generaal vzw DYADIS:

“Uiteraard zouden we graag meer mensen helpen, meer instructeurs en gastgezinnen inzetten en een nieuw, aangepast opleidingscentrum bouwen. Naast de steun van onze vaste partners hangen wij af van bijdragen van particulieren, via bijvoorbeeld giften en legaten. Als ik één verjaardag wens mag uitspreken, dan is het wel dat ik hoop dat de mensen zich meer en meer bewust worden van het belang van het werk van de hulphonden. En dat zij daardoor ons meer gaan helpen die impact nog te verbreden door hun financiële steun. Er is nog heel wat werk aan de winkel, en aangezien we ongesubsidieerd moeten werken is iedere schenking van harte welkom.”

Drie vaste partners helpen DYADIS al jaren financieel om zoveel mogelijk hulphonden te kunnen opleiden
Hondenvoedingsproducent Pedigree® was er al bij sinds het prille begin. Later zijn de winkels van warenhuisketen Delhaize ® en van dierenspeciaalzaak Tom&Co ® erbij gekomen om DYADIS mee te ondersteunen. Het partnership is voor alle partners een geëngageerde keuze.

Steve Axe, General Manager Mars België, moederbedrijf van Pedigree®:

“Vanuit onze overtuiging dat huisdieren ons leven beter maken, zien wij het als onze missie om te werken aan een gezonde, gelukkige en veilige thuis voor onze viervoeters. Bij Mars België zijn we vereerd om ons al 20 jaar lang te kunnen inzetten voor de vereniging DYADIS, die baanbrekend werk verzet in het creëren van de unieke synergie tussen hulphond en baasje. Op deze speciale dag feliciteren en danken wij al diegenen die zich voor DYADIS inzetten, en wij zullen blijven bijdragen tot de noodzakelijke werking van DYADIS in de toekomst.”

Marijke Mars, vierde generatie van de familie Mars:

“De passie en de wil waarmee stichtster Madeleine Arnould via Dyadis een betere wereld voor hond én mens wil maken is inspirerend. De werking van DYADIS ligt volledig in het verlengde van onze overtuiging bij Mars dat huisdieren, en zeker deze uitzonderlijke en opmerkelijke hulphonden, onze levenskwaliteit verbeteren. Het maakt me trots dat onze familie, via het team van Mars België, sinds het begin van het DYADIS-verhaal deel uitmaakt van dit maatschappelijk belangrijke project!”

Jean-Thomas Geelhand de Merxem, Vice President bij Tom & Co: 

”Wij bouwen al 23 jaar aan onze expertise inzake huisdieren, en de ervaring leert ons dat de komst van een hond het leven van zijn nieuwe baasje(s) helemaal verandert. Dat geldt voor de mensen die een DYADIS-hulphond krijgen eens zo hard, en we zijn er bij Tom&Co trots op dat wij kunnen bijdragen aan een nieuw leven én een nieuwe vriend voor mensen met een motorische beperking.

[1] Behorende tot de merkportfolio van moederbedrijf Mars België

Extra-info-Dyadis---Mars-Belgi_---Tom-_-Co.docx

DOCX - 18 Kb

Danny Van Coppernolle

Secretaris-Generaal, vzw DYADIS

Dimitri Vleminckx

PR Consultant, Ketchum

Kathy Heungens

Corporate Affairs Director, Mars België

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Ketchum

Ketchum is an international PR consulting agency, located in Brussels, with a focus on corporate clients. We offer you communication solutions with a twist: creative and out of the box. If you’re looking for fresh and new ideas to solve topical problems, Ketchum is your perfect match.  
 

Contact

Scheldestraat 122 Brussel

ketchum.brussels